søndag 8. januar 2012

Så var jeg i gang igjen

Grå og triste søndager er ypperlige til å pusle i planterommet. Selv om det egentlig var mer fornuftige ting å ta seg til i heimen, streiket husmoren i dag og trakk ned til frø, potter og jord. Ca. 50 forskjellige stauder kom i jorda i dag. Foreløpig bare de sortene som trenger stratifisering for å spire. Nå skal pottene få stå inne et par dager, før de 2 kassene blir satt ut ved husveggen. Så langt ser det ikke ut til at det blir noe snødekke på dem, men det går nok bra allikevel.

I tillegg sådde jeg Asarina, Blodbeger og Catalpa i dag. De skal selvsagt ikke ut, men får plass i vinduskarmen, fram til de har spirt. Da flytter jeg dem ned i kjelleren, under lysrørene, hvor det er litt kjøligere.

Knollene med "Stinkador" (Amorphophallus tror jeg) har ligget henslengt i ei tom potte, siden jeg tok dem inn i høst. Da jeg tittet opp i potta så jeg til min forskrekkelse at de hadde store skudd allerede. Dermed måtte de få litt jord på seg. Blir spennende å se om jeg får blomst på et par av dem i år. Jeg vet egentlig ikke hvor store knollene må være før de blomstrer, men et par av dem har lagt godt på seg etter at jeg fikk dem av Magnolia for 2-3 år siden. Blir det blomstring i kjelleren må jeg antakeligvis vurdere å holde meg unna noen dager. De stinker visstnok nærmest som råtnende lik.Forøvrig er det hyggelig å være på planterommet om dagen. Flere av engletrompetene har kommet med nye knopper og nå blomstrer både B.Salmon Perfection og B. Super Spot. Stiklingen av "Mini engletrompet"/Iochroma, som jeg var redd var helt død tidligere i vinter, har kommet med nye skudd og blomster i toppen. Jeg har forsøkt et par ganger å få røtter på stiklinger av disse, men aldri lykkes. Så gleden var stor da jeg fikk byttet til meg en ferdig rotet stikling i høst. Den skal stelles pent med fram til våren og forhåpentligvis løser jeg etterhvert koden på hvordan få røtter, slik at jeg kan lage noen flere. Jeg er litt usikker på fargen. Blomstene ser nærmest hvite ut, men jeg ser et svakt lillaskjær på knoppene. Mulig den er som engletrompetene, at den ikke viser sin sanne farge i kunstig lys og lave temperaturer.

 

Forrige helg ryddet jeg i stiklingene med Brugmansia og Fuchsia. Kastet alle "dauingene", fjernet det meste av bladverk og delte de som vokste flere i samme potte. Totalt sitter jeg igjen med opp mot 250 stiklinger av Brugmansia og ca. 60 Fuchsiastiklinger. I tillegg har jeg noen få stiklinger av den rosa fylte Oleanderen.Jeg håper virkelig at resten av vinteren og våren fortsetter med mildvær, slik at jeg kan flytte en del ned i drivhuset litt tidlig. Hvis ikke har jeg et seriøst plassproblem i kjelleren når alt vokser mer til og jeg i tillegg skal ha plass til noen frøpotter og prikleplanter.

Jo da, 2012 blir nok helt som normalt. Jeg har garantert sådd alt for tett i pottene og alt for mange sorter, så hvis alt spirer blir jeg igjen gående i en prikledøs på forsommeren og nærmest drukner i potter med småplanter :-)

10 kommentarer:

 1. Oiii...ser ser e endel som allerede er begynt plantinga, æ bruker ikke begynne før i slutten av feb,og uti mars, men det er sommerblomstrene.
  Deilig og tenke på at man er begynt med såing igjen .

  Ha en fin søndag, hilsen Lisbeth ;)

  SvarSlett
 2. Noen ganger er det lov å være en streikene husmor, særlig når det går til fordel av frø og jord. Skal si du har vært effektiv i dag.
  Og skal det bli noen til overs så......

  SvarSlett
 3. 50 stauder er jo ikke bare litt =) Det ser ut til at du har lagt opp til både plassproblem og priklekaos i år også! Så bra at din mini engletrompet kommer for fullt!
  "Stinkador" tenkte jeg umiddelbart måtte være for spesielt interesserte, men da jeg googlet den, så jeg jo at den var meget spesiell! La oss håpe på en tidlig og mild vår!

  SvarSlett
 4. Hei hei.

  Første gang jeg er innom bloggen din, men ble veldig inspirert til å starte vekstsesongen.

  Jeg bor i Nord Norge så et planterom i kjelleren så lurt ut. Hvor mange grader har du der ca?

  ha en fortsatt fin fin kveld :)

  solveig

  SvarSlett
 5. Prikledøs, den var fin :-)
  Husker du "konkurransen" vi hadde på Hagegal for noen år siden, hvor vi fant på haugevis med ord med "prikle" i? Hihihi!

  SvarSlett
 6. Hyggelig med nye "fjes" som titter innom Solveig. Jeg sliter litt med planterommet mitt i år, siden vi har så mild vinter. Normalt er det rundt 10 grader der nede gjennom vinteren, men i år har det ligget på 15 og mer hele tiden. Dermed må jeg ha på lys 10-12 timer i døgnet og plantene forstår absolutt ikke at det er tiden for vinterdvale. Men det er nå hyggelig da og plantene tåler det bra :-)

  SvarSlett
 7. Så flink du er :) Jeg ligger i startgropa,me har lissom ikke helt kommet i gang enda. Ha ei fin januaruke.

  SvarSlett
 8. Det är nog inte det värsta 'slutet' att gå i möte, drunkna i plantor.. men det blir nog ett stort jobb. Hur många ljusrrör har du i plantrummet? Det ser ju ut att vara riktigt ljust och frodigt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke helt sikker Mia, men jeg tror jeg i dag har 7 stk. lamper med 2x36w. Rommet er ganske stort, så jeg har egentlig plass til mer hyller og flere lamper, men det må litt omorganisering til, før jeg kan få alt på plass, slik jeg vil ha det.

   Slett
 9. Å du for en herlig gjeng:) problemtikken høres kjent ut:) Men du ser ut tilå ha et flott planterom da:) Kanskje min engletrompet skal få stå opp fra hvilen nå...

  SvarSlett