tirsdag 31. januar 2012

Hurra - frø fra STA i postkassa i dag :-)

Bildet har absolutt ingen sammenheng med innlegget, som handler om staudefrø, men jeg måtte bare benytte anledningen til å skryte litt av min første blomst på Brugmansia Angels summertime. Denne var ny sist sommer, men rakk ikke å blomstre, før høsten kom. Nå har den gledet meg med en nydelig og velduftende blomst, mens vinteren fortsatt holder et grepa tak på hagen. Blomsten er nok mindre enn den skal være og den mangler det rosa skjæret i kantene, men det håper jeg kommer til sommeren, når vilkårene er litt bedre enn de er under lysrørene i kjelleren. Endelig kom konvolutten med frø fra STA. Dette er 3. året jeg bestiller derfra og i år sendte jeg, for første gang, inn frø fra egen hage. Tydelig at det lønner seg å være donator. Et kjapt overblikk viser at jeg har fått nesten alt jeg ønsket meg og mye av det som stod tidlig på ønskelista :-)

Her er årets frøfangst fra STA:
Arisaema amurense
Arisaema griffithii
Arisaema jacqemontii
Arisaema sp.
Baptista australis
Clematis recta "purpurea"
Corydalis bracteata'
Corydalis malkensis'
Corydalis solida mix
Crocus vernus "Jeanne d'arc"
Daphne mezerum f. alba, kompakt form
Fritillaria camchancensis
Hepatica maxima
Hepatica nobilis exp87
Hepatica nobilis hvit med marmorerte blader
Hepatica nobilis v. pyrenaica hvit
Hepatica transsylvanica Alba
Jeffersonia diphylla
Jeffersonia dubia
Nomocharis aperta
Nomocharis oxypetala
Nomocharis pardanthina
Nomocharis sp.
Ramonda myconi
Ramonda myconi "rosea"
Roscoea auriculata
Roscoea cautleyoides f. sinopurpurea
Roscoea cautleyoides "Himalaya"
Roscoea cautleyoides "Jeffrey Thomas"
Roscoea humeana
Roscoea scillifolia f. atropurpurea
Roscoea tibetica
Roscoea sp. hybrid
Sanguisorba tenuifolia "Rubra"
Soldanella alpina
Soldanella carpatica
Soldanella montana
Soldanella sp.

Mye her som ikke er så vanlig hos de ordinære frøfirmaene tror jeg og mye som jeg nok må forske litt på, for å finne såanvisninger. Håper mye av det kan sette ut, men jeg må nok regne med at en del må stå inne også. Nå mangler jeg bare det jeg har bestillt fra Konnasörsklubben i Gøteborg, så er frøbeholdningen for i år komplett tror jeg. Jeg har styrt klar av både Impecta, Thompson og Morgan og andre frøfristelser så langt og det kjennes ut som om jeg skal klare det framover også ;-)

Nå skal jeg i gang med å samordne og sortere alle ønskelistene til importen fra Jürgen Peters. Total bestilling er nå på ca. 3.500 euro og nesten 400 planter, fordelt på 26 deltakere. Ikke så mye sammenlignet med fjorårets import fra DarwinPlants, men det blir nok allikevel litt jobb, både å bestille og ikke minst å sortere, pakke og videresende når plantene kommer om et par måneder.


7 kommentarer:

 1. Det var jammen litt av ei liste. Håper du får mange flotte planter ut av alle frøene! Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. No har eg og sendt innmelding i STA, eg vart frista når eg såg lista di over mottekne frøpakkar, no er eg vel sein ute til å få frø derifrå i år, men det er medlemsblad og så kjem det stadig nye år og nye frø å late seg freiste av.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du melder deg inn nå, har du fortsatt mulighet til å bestille fra restlistene, som blir lagt ut når første fordeling er ferdig :-) Pleier å være mye fint igjen der også.

   Slett
 3. Åh! Her var det jammen mye lekkert, ja! Likte spesielt godt Nomocharis`ene! Og Roscoea må da være en type orkidèer? De var bare nydelige =)
  Ønsker deg lykke til med frøene§

  SvarSlett
 4. Her var det mye spennende frø. Det lønner seg nok å være donor, med tanke på sjansen for å få oppfylt flest mulig frøønsker.
  Det er heldig for oss at du påtar deg jobben med disse store importene. Denne gangen også med videresending.Gjett om jeg er glad for det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Import er gøy :-) Jeg synes det er kjedelig når det arrangeres importer som utelukker de fleste fordi de bor for langt unna den som gjør jobben. Derfor bestemte jeg meg denne gangen for å la alle få muligheten. Blir litt ekstra jobb, men det skal jeg nok overleve :-)

   Slett
 5. Åh, de har frø til Soldanella! Liker den så godt, men jammen litt greit at jeg ikke oppdaget STA tidligere - har satt frøstopp for i år. Lykke til med alle disse!

  SvarSlett