søndag 24. januar 2016

Januar er snart over og det kribler av vårlengsel.

31.01.15 gikk årets første frø i jorda. Blodbeger må såes tidlig, siden de vokser uhyggelig tregt de første ukene. 8-9 dager tok det i år, fra jeg sådde, til de første spirene viste seg. Da hadde pottene stått i vinduskarmen på badet, i ca. 25 grader. Pottene ble flyttet ned under lysrørene i kjelleren, med en gang de første frøene spirte, men allerede da hadde noen rukket å bli lange. Etter at de ble flyttet ned i ca. 15 grader og godt lys har mange flere frø spirt og disse har fine, korte stilker og mer riktig vekst.


Her om dagen ryddet jeg i frøboksene mine. Fant fram en haug med mer eller mindre gamle frø, som nå er bløtlagt og sådd. Exotisk mix fra Gran Canaria, som er 10 år gamle, frø jeg plukket her og der på ferie i Tyskland, Italia m.m. i høst, gammel frøblanding med bonsaimix, mandeltrær m.m. Noe er satt på badegulvet, i "spirekassa", noe under lys i kjelleren og noe på kjøla, til stratifisering. Dette er bare litt av alt som skal såes utover seinvinteren. Noe ligger på vent i boksen og mer er på vei i posten.


Jeg har gått og vurdert siden i høst om jeg gadd sette stiklinger av Engletrompetene i år. Nå har jeg barbert plantene i drivhuset litt og jeg klarte jo ikke å kaste avklippet. Stiklinger er satt, dog ikke like mange som tidligere år, siden jeg ikke har klippet like mye av plantene i år.
Blir jo uansett en del planter, om alt dette skulle slå til.2-4 stiklinger i hver potte som en start. Så får jeg dele opp når jeg ser hvor mange det er i hver potte som setter røtter.

I drivhuset har høstens investering i ny ovn gjort vinteren vesentlig mer bekymringsfri enn tidligere år. Ovnen fra Willabgarden har en veldig god termostat, samtidig som den har vifte som går konstant, selv når ikke varmeelementet er i gang. Dermed får jeg en jevn og fin temperatur på 6-8 grader, selv når det er -20 på utsiden, slik det har vært den siste uka.

Fortsatt er det en stund til sola krabber over skogen og treffer drivhuset. Nå er heldigvis januarkulda over og det meldes varmegrader hele kommende uka. Det er lyst når jeg kommer fra jobb og det er et skjær av lys på himmelen når jeg kjører på jobb om morgenen. Dagen er snart halvannen time lenger enn ved vintersolverv og det er bare uker igjen, før vi kan begynne å boltre oss i hagen.

3 kommentarer:

 1. Spennende å lese og enda mer spennende blir det å se hva det blir av alle disse frøene etter hvert. Blir sittende å lure på om jeg ikke må sette igang med litt flere frø her også. Lykke til. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 2. Hei på deg!
  Jeg er også meget fasinert av brugmansia. Har ikke noen plante på vet nåværende øyeblikket.. Har du noen stiklinger å selge meg?
  Takk Mvh Sigmund Vatvedt

  SvarSlett
 3. Hei! Fin blogg, som jeg kommer til å kikke innom, hageglad som jeg også er. Men, nå har jeg et helt teknisk spørsmål: Jeg plundrer så veldig med å få til faner på bloggen min, og så ser jeg at du har det. Har du lyst til å fortelle hvordan du gjorde det? Evt ta screenshot av hvordan din side ser ut når du trykker på "Utforming"? Det hadde vært til stoor hjelp! :)

  Ha en god dag!
  Vennlig hilsen Heidi

  SvarSlett