tirsdag 29. desember 2015

Drivhuskos i romjula

Sola har snudd. Julestria er over. Barn og barnebarn har reist hjem og de siste feriedagene er tatt ut. Da er det på tide å komme i gang med drivhus, planter og litt frø.

Da jeg tok inn plantene i drivhuset i høst, klippet jeg ikke en cm. av dem. De fleste stod i full blomst og jeg har kost meg med Fuchsia og Brugmansiablomster til helt oppunder jul.


Brugmansia Super Spot var den som holdt ut lengst og det siste bildet av den tok jeg 12. desember. I dag er det fortsatt en og annen blomst på den, men nå synger det på siste verset. Bare jeg får bestemt meg for om jeg skal sette stiklinger eller ikke, skal jeg i gang med saksa, på Engletrompetene også. Det blir nok ikke så veldig mye klipping i år, men noe rydding og justering må til, slik at de holder en grei fasong og overkommelig størrelse.I dag ble det, i hovedsak, Fuchsia som fikk smake saksa. Her bestemte jeg meg for å ikke spare på stiklingsmateriale, så alt havnet i en søppelhaug på gulvet, mens jeg klippet.
Plantene var ikke mye å skryte av nå, men det var knopper og nye skudd på flere av dem. Absolutt på tide med en grundig barbering, for å gi plass til nye skudd og blomster, utover våren.
Det ble i det minste litt mer ryddig i hylla, etterpå.

Nå håper jeg bare vinteren fortsetter å være mild og snøfattig, slik at vi kan få en lang, fin vår- og sommersesong. Noen potter med Helleborusfrø, som ble sådd i sommer, har for lengst spirt ute. I dag satte jeg dem inn i drivhuset, slik at de ikke blir ødelagt om det kommer en kuldeperiode.

Om noen dager skal Blodbegerfrøene i jorda, planterommet må ryddes og klargjøres for ny sesong og jeg må se over frøbeholdningen og sortere ut det som trenger kulde for å spire og de som trenger litt ekstra tid for å bli fine til sommeren.

4 kommentarer:

 1. Så herlig å se!
  Nå kribler det i fingrene etter å komme i gang. Jeg har dessverre ikke drivhus, men har laget meg et planterom med masse lys. De plantene som ikke er vinterherdige, plasseres i et oppvarmet lysthus. Det funker det da. :-)
  Men si meg... Blir du ikke plaget av lus når du lar plantene stå med blader og blomster på? Jeg plukker engletrompetene helt rene for blader og blomster når jeg setter de inn på høsten. Allikevel blir det fort lus på de, når bladene kommer tilbake. Og det gjør de nå. Jeg sjekker ofte, og i dag så jeg at det var begynt å komme noen lus på pelargoniane. Jeg fjerner de så godt jeg kan. Har ikke så lyst til å sprøyte med gift.
  Line

  SvarSlett
  Svar
  1. Er så heldig at jeg har både drivhus og stort planterom i kjelleren jeg da :-)Jo da, litt lus o.l. blir det, begge steder, men det synes jeg det gjør uansett om jeg ribber eller ikke. Det ligger alltid noen dyr og egg igjen på skudd og stammer, som kvikner til liv når de kommer inn i et lunt drivhus. Selv i kjelleren, hvor jeg KUN har hatt frøplanter, har jeg opplevd litt lus, på de små plantene utpå våren. Jeg bruker enten såpesprit som jeg dusjer med og blir det for ille spanderer jeg en dusj fra noe mer giftig, for å holde det i sjakk.

   Slett
 2. Heldig du! Både drivhus og planterom. Jeg skal ha meg drivhus etter hvert. Når vi blir "ferdig" med de store prosjektene i hagen. For enda har jeg ikke tid til å ta vare på det. Men jeg gleder meg over andres innlegg og bilder, og suger til meg alt av tips og ideer.
  Godt nytt år forresten! :-)

  SvarSlett
 3. Godt nytt år! Så herlig å ha et drivhus og planterom. Det gir mye glede og muligheter. Jeg har ingen av delene, så det blir mer spartansk og begrenset hva jeg sår. Men spør du min mann, så vil han mene at soverommet vårt er et drivhus fra mars-mai:) Lykke til med sådden.
  Jannicke

  SvarSlett