søndag 23. mars 2014

Lys og luft - Nå ryker "skogen"
Siden vi flyttet hit for 5 år siden har vi hvert år mistet litt mer ettermiddagssol og litt mer av horisonten, mot vest og nord. Terrassen, hvor vi nærmest bor i hele sommersesongen, vender denne veien. Nå om våren er det like nedtur hver gang det er sol på dagtid. Jeg gleder meg til å komme hjem og ser for meg en kaffekopp i solveggen, men når jeg kommer hjem kommer jeg på at sola ikke når inn på terrassen. Trærne er blitt så store at ettermiddagssola ikke kommer over, før lenger utpå forsommeren. Men nå skjer det ting. De siste dagene har mann og svoger vært i gang med motorsag og maskiner. Sakte men sikkert lysner det og nå står det bare igjen noen litt større Bøketrær og en del små av samme slaget, som skal få stå inntil videre. Det blir veldig åpent, sånn med en gang, men jeg håper og tror det blir bra, bare det kommer løv på de trærne som står igjen. Ja, jeg hører hva du tenker ;-) Den brune sypressen helt i front her skal vekk den også. Det er etterslep etter våren i fjor, hvor mengder av vintergrønt takket for seg, i sterk vårsol, vind og kalde netter.

Plutselig er huset synlig fra veien igjen og den rotete skrenten ble også veldig avslørende. Her må nok noget gjøres. Det er to alternativer. Jeg kan luke, rydde og renske for alt ugrass og plante til med noe bunndekkende, som ikke krever så mye vedlikehold. Eller, vi kan renske fjellet for jord, spyle det rent og bare ha en tom skrent der. Det siste er nok det enkleste. Det er bratt og ulendt og ikke helt enkelt å komme til for å plante å luke nedover her. Bart fjell er jo også pent og i hvert fall penere enn kratt og ugrass. Men..... jeg ser jo for meg at det hadde vært lekkert med noen fargerike bunndekkere, som kan velte nedover fjellskrentene også da :-) Dette må vurderes og tenkes litt på...

Et annet spørsmål er jo hva vi skal gjøre med selve området der nede da.... Planen er først og fremst å få tak i mange lass med fyllmasse og jord, for å dekke stubber og rot. 1-1,5 meter kan vi fylle opp her, uten at det gjør noe. Da kommer området opp på samme nivå som uthuset, som ligger til venstre for bildet her. De små Bøketrærne må i så fall graves opp og løftes. De store håper vi tåler å få jord oppetter stammene. I verste fall dør de, men det får stå sin prøve. Når området er fylt opp, ser jeg for meg å plante inn en del nye og mer dekorative trær og lage en del store bed med Rhododendron, vintergrønt, busker og passende stauder, som ikke krever så alt for mye stell. Litt woodland med brede stier og noen litt større bed. Muligens en hekk ned mot veien og rundt hjørnet. Det kommer til å gå med en del planter, bark og duk, for å få det til, men det kan jo bli skrekkelig fint, hvis jeg orker ;-)

2 kommentarer:

 1. Deilig når sånt blir gjort.Bart fjell med noen stinbedplanter høres fint ut. Lykke til.
  Eirin

  SvarSlett
 2. By assuming the sale, you will not merely annoy people and also reduce your odds of ever developing a good conversation that will set up a win-win, long-term relationship.
  You need to have an excellence in salesmanship and service.
  It wouldn't hurt to use some 300 grit sandpaper to smooth on the rough
  spots on the biting and so the key slides smoothly in and out from the lock.  Here is my web blog: machine à sous en ligne

  SvarSlett