lørdag 10. august 2013

Noen ganger skjer alt på en gang.

Vanligvis er jeg forholdsvis alene med hagingen her i huset, men av og til trenger jeg litt hjelp. Særlig når det blir snakk om større mengder jord, stein, bark o.l. trår gubben til med en hjelpende hånd. Det skjer ikke så ofte, men når først noe skjer, ja da skjer det mye på en gang. for litt siden begynte jeg å jobbe med "Kantbedet" på østsiden av huset. Det begynte egentlig som en liten rydde- og lukesjau, men så skjedde det som så ofte skjer. Ting utvikler seg og plutselig hadde jeg gravd opp nesten alle plantene i bedet. Germanske Iris, som stod inneklemt mellom andre stauder og som ikke har blomstret på flere år, flere Phlox i knopp/blomst, Kulestistler, Dagliljer, Peoner, Aurikler m.fl. lå der, med "beina i været". Når plantene først var oppe, var det enda enklere å se at her trengtes mer jord. 10 sekker med billig sekkejord fra plantasjen, ble som et musepiss i havet.

Jeg klaget min nød til husbonden og et par dager etter, ble det levert 8-10 kubikk med jord på gårdsplassen. Innen jeg kom hjem fra jobb, forrige fredag, stod gravemaskinen på plass. Klar til å lempe ut jord, der hvor jeg pekte. Det er liksom ikke småtteri av maskiner, som kommer her, når noe skal gjøres.
I løpet av noen kveldstimer var bedet fyllt opp med 15-20 cm. ny jord. I tillegg har jeg fått masse jord i "kroa" bak Hostabedet, et par skuffer i et påbegynt Iris-/Dagliljebed og en god haug til rest, som jeg har brukt litt her og der, ettersom jeg jobbet meg videre i bedene.

Nå har de fleste staudene fått jord på beina igjen. Forhåpentligvis bedre organisert enn før, slik at alle vil trives og blomstre godt til neste år. Her er det en Magnolia Susan i midten og forskjellige peoner i innerste ring. Deretter følger en ring med roser, noen som stod her og en del nye som skal handles til våren igjen. Mellom rosene har jeg mange Iris Germanica, fylt Matrem, noen Echinacea og litt annet. I kanten har jeg mengder av Aurikler. I spissen ned mot asfalten står det bl.a. enkel og fylt Blodrot, en Lammeøre og en variegert Saxifraga x urbium. Dagliljene er samlet litt lenger bort og en del storvokste Iris Sibirica er fjernet. De har fått plass i et nytt bed, foran Hortensiahekken, som skimtes i bakgrunnen. Til høsten skal jeg få satt ned en del vårløk. Fortrinnsvis krokus og lave Iris. Jeg orker ikke tulipaner, som skal stå der i ukesvis med halvvisne blader. Jeg har også satt av plass til Hepaticaene mine, som ikke trives der de står i dag. Jeg tenker å blande inn litt grus, for å gjøre jorda litt luftigere, akkurat der de skal stå. Nå håper jeg dette blir en mer vellykket sammenplanting og at alt vil få lys og luft nok, til å trives sammen.

I uka som har gått har jeg, sakte men sikkert, jobbet meg videre bortover kanten, samtidig som jeg har jobbet med det nye bedet langs Hortensiahekken. Mange Hemerocallis og Iris er flyttet og mange er gravd opp og plantet ned igjen, etter at jeg har fylt på med jord i bedet. Jeg er fortsatt ikke ferdig, så fortsettelse følger :-)

6 kommentarer:

 1. Wow, det var ikke småtteri til prosjekt på kort tid!
  Så deilig å få gjort om bedene slik, og satt ned plantene på nytt der de vil få det best og ta seg best ut.
  Så morsomt til neste sommer når du virkelig kan se resultatet av arbeidet:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gleder meg veldig til å se hvordan dette blir til neste år. Nå, som jeg har flyttet planter i blomst, er det jo ikke til å unngå at de sturer litt. Noe må man ofre for å få gjort det man skal :-)

   Slett
 2. Så flinke dere har vært! Det ble kjempefint! Jeg har et bittelite bed som jeg vet må tømmes for planter og renses skikkelig, men det sitter veldig langt inne og skjer ihvertfall ikke i år ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går jo nesten av seg selv, bare man kommer i gang ;-) Dette begynte som en ganske ordinær luke- og klippejobb. Plutselig var jeg i gang og når man først har begynt, er det jo bare å fullføre :-)

   Slett
 3. Flotte prosjekt de har.
  Forstår at du glede deg til neste år.
  Korleis går det med Engletrompetane dine?
  Har du avslutta det prosjektet ?
  Du hadde bare sååååååååååååå flotte e.trompetar
  Silje

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har fortsatt mange Engletrompeter :-) Men, de er trege i år. Kald vår og frost i drivhuset i vinter satte dem en del tilbake. Mange som kommer med knopper nå. Håper de rekker å blomstre, før jeg må ta dem inn.

   Slett