tirsdag 27. august 2013

Mister engletrompeten din blader? Ikke fortvil, det er ganske normalt

Av og til får jeg fortvilte spørsmål fra folk som har engletrompeter, som ikke forstår hva de gjør galt. Plantene deres får masse vann og gjødsel, men allikevel gulner bladene og faller av. Særlig om dette skjer på sensommeren blir gjerne svaret mitt; "Ikke noe å bekymre seg for.  Det er helt normalt". Jeg skal prøve å forklare min teori.

Om våren, når plantene nettopp er tatt fram fra vinterdvalen og har begynt å vokse. Kan årsaken til bladfelling og misfargede blader, faktisk være at de får for mye vann/gjødsel. Etter vinteren har de lite sugerøtter og dårlig evne til å ta til seg store mengder vann og næring. Står de da og er klissvåte på beina hele tiden, vil røttene råtne og planten dø. Jeg har ikke tall på hvor mange planter jeg har drept ved å være for snill med dem, gjennom vinteren og våren. Når bladene henger, er det jo naturlig å tro at de mangler vann. Etterhvert har jeg heldigvis lært at det faktisk kan være motsatt. Hvis mulig er det lurt å løfte rotklumpen ut av potta, for å sjekke om det er fuktig nedover. Selv om jorda er tørr på overflaten er det ikke sikkert det er tørt nedover i potta. Dette er også viktig å sjekke når plantene tas inn for vinteren. Er jorda klissvåt, lønner det seg å bytte jord, slik at det blir tørrere.

Brugmansia Maya, med årets første knopper. Sent men godt.
Om våren og forsommeren er det bladene som blir prioritert og som vokser så det knaker. Da brukes all energi til å vokse og for å vokse trenger de klorofyll, som dannes i bladene. I denne perioden er det viktig med mye vann og gjødsel. Gule blader og dårlig vekst, tyder på for lite gjødsel. Hvis plantene, til tross for godt stell og nok "mat", bare vokser og vokser og ikke viser tegn til å danne knopper, er det på tide med en liten "sjokkbehandling", for å få dem i gang. Jeg dropper da gjødsel en stund og lar dem tørke en gang eller 2. Ikke tørke slik at de dør, men slik at de henger skikkelig med bladene og de faktisk tror at det begynner å haste, hvis de skal rekke å formere seg. Etter en slik behandling er det som regel ikke lenge før de begynner å dele seg i toppene og de første bitte små knoppene blir synlige.

Nesten over natta går bladene fra å være grønne til gule
Når Engletrompetene begynner å sette knopper, virker det som de konsentrerer seg helt og fullt om blomstringen. Bladene blir prioritert bort, til fordel for de vakre blomstene. Målet med blomstringen er jo å få dannet frø og formert seg. I denne perioden er jeg litt forsiktig med gjødslingen. Dette fordi jeg har erfart at enkelte sorter har lett for å kaste knoppene, hvis de får for mye gjødsel. Jeg tror i hvert fall det er årsaken. Ganske surt når du går i spenning og venter på de første blomstene og kommer hjem en dag og finner alle knoppene på bakken rundt planta.

Planter som står i full sol gjennom de varmeste dagene, vil ofte henge litt med bladene. Dette betyr ikke nødvendigvis at de er tørre, så ikke pøs på med vann med en gang du ser slikt. Sjekk om jorda er våt først. Planter med mye og stort bladverk her stor fordamping fra bladene, på varme dager. De sliter ofte med å trekke opp nok vann når det er som varmest og dermed blir bladene litt slappe. Så fort sola blir svakere, retter de seg opp igjen.

Avslutter med et par bilder som viser forskjellen på sideskudd og Y, som jeg har skrevet om tidligere. Husk IKKE beskjære nedenfor den første Y-en på engletrompeten, hvis du vil ha tidligere blomstring.

Typisk Y, der den første knoppen dannes

Dette er et sideskudd og ingen Y. Har derfor ikke noe med knoppsetting å gjøre.

5 kommentarer:

 1. Så kjekt med litt engletrompetstoff igjen!
  God helg.
  Hilsen Silje

  SvarSlett
 2. I know this site offers quality dependent content and extra information, is there any other web page which gives such things in quality?


  My blog; bejeweled blitz on facebook []

  SvarSlett
 3. I visited several websites except the audio feature for audio songs
  existing at this web site is really superb.

  Also visit my page ... revertir la diabetes

  SvarSlett
 4. I visited various web pages however the audio quality
  for audio songs present at this website is truly wonderful.


  my weblog :: dr oz phytoceramides video download

  SvarSlett
 5. Du bør gjemme dem bort fra barn, for de er svært giftige, og noen narkomaner bruker dem som rus.

  SvarSlett