onsdag 16. november 2011

Lavsesong, men det planlegges

Nøyaktig en måned siden siste innlegg. Litt bloggtørke nå på senhøsten, men det er ikke dermed sagt at alt omkring hage og planter ligger i dvale. Hodet pusler stadig med nye drømmer og prosjekter, som kanskje kan bli satt ut i livet neste sommer, eller en annen sommer.

Strengt tatt har det vel egentlig vært hagevær helt fram til de siste dagene. Temperaturer på 8-12 varmegrader i oktober og november, har gjort høsten lang og vinteren er allerede vesentlig kortere enn i fjor. Personlig er jeg en godværshager, så haging i november er ikke min greie, men jeg ser jo at mange har holdt på ute helt fram til de siste dagene. Jeg var flink i år og fikk alt i bakken forholdsvis tidlig. Så nå, når kveldene er mørke og temperaturene lave, pusler jeg heller i drivhus og planterom. Mye er klippet tilbake, i løpet av de siste ukene og i kjelleren står hundrevis av potter med nye stiklinger. HELT plantefri får jeg med andre ord ikke. Det er litt sesong i alle årets 12 måneder. Forskjellen er bare at fra november til og med mars er det innehaging som gjelder :-)

Det som gjør planlegging litt ekstra morsomt og spennende, er at planene stadig endres underveis og plutselig er man i gang med å planlegge noe helt annet enn det som opprinnelig var tenkt. Det sørvestre hjørnet av tomta vår, ligger i nedkant av drivhus og uthus og grenser til Tassebekkveien mot vest og en grusvei mot sør. Dette hjørnet ligger mange meter lavere enn hus og hage og er i dag rotete, sølete, fullt av gamle stubber og nedlagte trær og overgrodd av små og store trær, som har liten prydverdi. Til og med en form for båtproduksjon ligger der nede. Jeg har tenkt at kanskje en dag, skal vi gjøre noe her, men hadde egentlig satt den tanken på vent, flere år fram i tid. Plutselig en dag på seinsommeren nevner gubben at han kunne tenke seg og fylle opp med nye masser her, slik at grunnen kommer i høyde med plassen rundt uthus og drivhus. Nå har vi mulighet til å få fyllmasse og jord tilkjørt og planert ut, uten kostnad og det gir jo en unik mulighet til å få ryddet problemområdet uten at det koster skjorta. De fleste trærne må selvsagt felles og fjernes, før masse fylles på. Deretter ligger det en deilig mulighet her til å beplante med nye trær og busker. Kanskje vi også kan få til en vei/sti fra hus og hage, og ned til dette området, som i dag ligger vesentlig lavere enn huset, slik at vi binder tomta mer sammen i en helhet.

Google street view er et fint hjelpemiddel :-) Her har jeg hentet ut et greit bilde av området som viser hvordan det ser ut i dag. Huset ligger bak treklynga, oppå fjellet. Hushjørnet skimtes bak buskaset på neste bilde, som er tatt fra en annen vinkel. Ypperlige bilder å ha for å vise før- og etter, hvis dette blir iverksatt til våren igjen.


I dag ringte jeg kommunen og forhørte meg litt om lover og regler for denne typen terrengforandringer. Vi kan fylle opp ca. halvannen meter, på egen tomt, uten noen form for melding eller søknad. Det gjenstår å måle litt høyder o.l. før vi kan si med sikkerhet om dette kan gjøres, uten å søke, men jeg ser for meg muligheten til å lage et par "terrasser" og slake skråninger, slik at vi holder oss innenfor 1,5 meter hele veien.

Dette blir spennende og jeg drømmer allerede om å stå på terrassen og se ned på et hav av blomstrende Rhododendron, prydkirsebær og andre vakre trær og busker om noen år :-)

1 kommentar:

  1. Å så spennende. Ingenting er som "gratis", selv om det kommer til å koste dere mye arbeid.

    Kos deg med innehaging. Det er da også haging, i alle fall i mitt vokabular.

    SvarSlett