torsdag 19. februar 2009

Årets exotica prosjekter

Mer lettlurt enn meg skal du lete lenge etter =)) På hagepraten var det en som hadde en tråd om Kongeprotea/Protea cynaroides og dermed var galskapen i gang. Mottok nettopp mail om at frøene våre er sendt med U.S,Mail i dag. Jeg klarte jo ikke å bare bestille 1 pakke frø når jeg først var i gang, men var egentlig ganske flink og nøyde meg med 4 forskjellige ;) Martin bestillte 5 pakker og totalt kom hele morroa på litt over 200 kr. inkl. porto. Ikke ille det synes jeg :)Får bare håpe posten ser gjennom fingrene på de få kronene over grensa.

Protea cynaroides
Cycas revoluta - Sago Palm
Plumeria sp.
Protea eximia

Tror fyrrommet på Knatten må bli spirerom for disse. Regner med at de må ha litt god varme for å komme i gang. Godt det er noen uker igjen av vinteren ennå, slik at fyren må stå på en stund til ;)

I tillegg har jeg 10-15 små planter av Puya berteroniana i kjelleren. Sådde dem i fjor og de spirte fint, men ble ikke veldig store. De største er vel 6-7 cm i diameter nå. Men de er friske og fine og ser ut til å trives godt under lyset i planterommet. Håper de vokser seg litt til i løpet av kommende sommer. Får jeg noen gang blomster på disse kommer jeg antakelig til å ta fullstendig av :x

Så vidt jeg har lest meg til tåler alle disse ganske lave temperaturer. Så det burde være mulig å overvintre dem i frostfritt drivhus, eller planterom.

6 kommentarer:

 1. Jeg blir så utrolig glad når jeg finner folk som er galere enn meg ;) Jeg skulle gjerne hatt noen engletrompeter, men jeg tror jeg skal nøye meg med å kjøpe en plante eller to i år! Får forsøke å begynne litt i det små med frø. Lykke til. Blir spennende å følge deg :) H.

  SvarSlett
 2. Her var det jammen litt å sikle over...:) Protea har jeg "lagt på is" en stund etter å ha kverket 3 stk :( Krevende krek!
  Plumeria og Cycas får du nok stor glede av, og de Puya'ene misunner jeg deg. De tåler forøvrig lett frost.
  Lykke til!

  SvarSlett
 3. Krevende krek ja :-\ De kan bli en utfordring skjønner jeg. Men men, det er gøy med utfordringer og skulle det gå skitt, var ikke frøene så dyre, så tapet blir ikke så stort ;-)

  SvarSlett
 4. Himla gøy da med litt spesielle planter. :-)

  SvarSlett
 5. Ble inspirert av deg, og søkte litt på Protea, stell, jord og slikt. Mulig jeg forsøker igjen neste gang jeg finner en i et hagesenter.... Man bør kanskje ikke gi opp etter bare 3 forsøk? :)

  I disse linkene fant jeg en del matnyttig info:

  http://www.californiaproteamgmt.com/index.html

  http://www.protea.com.au/index.html

  SvarSlett
 6. Exotica dukker det opp her også med tida, så det blir sikkert noen til overs ;-). Har priklet Eucalyptus citriodora, Melaleuca armillaris og Caesalpina gilliesii. Callistemon viminalis og Banksia ericifolia står å venter på prikling.
  Lykke til med Proteaen, de er skikkelig fine!

  SvarSlett