torsdag 14. juli 2022

Engletrompet - Brugmansia fra frø

 Jeg ser stadig folk i hagegruppene, som lurer på hvor de finner frøene på Engletrompeten sin og hvordan de evt. skal såes, om de finnes. Derfor tenkte jeg det kunne være kjekt med en liten forklaring her, som jeg kan linke til, når noen lurer. Det blir trolig både mer utfyllende og bedre, enn å skrive noen kjappe linjer i det enkelte innlegg.

Engletrompeten er litt mer utfordrende enn mange andre planter, når det kommer til frø. De er nemlig ikke selvbestøvende. Det betyr at du må ha pollen fra en annen sort for å bestøve en blomst. Har du kun 1 plante, vil du ikke få frø på denne, med mindre du "stjeler" en pollenbærer fra noen andre, som har en annen sort og tar med hjem til din blomst. 

Planter som ikke er selvbestøvende vil du heller aldri kunne få frøplanter fra, som er lik morplanta. Det blir som med oss mennesker, gener fra mor og far, som gir en kombinasjon. Trolig skjærer det gjennom noen gener fra tidligere generasjoner også, som blir sterkere ved gitt kombinasjon.
Det er greit å vite, at om du får frø på en av plantene dine, så blir dette helt nye sorter, som ikke kan navngis, med samme navn som du evt. har på morplanta. Det er KUN ved stiklingsformering, du kan sette samme navn på stiklingene.


Frøplanter som viser seg å bli spesielt fine og er stabile over noen år, kan søkes navngitt i det offisielle registeret, som administreres av BGI (Brugmansia Growers International). På sidene deres ligger det info om hva som skal til, for å kunne få registrert en ny sort. Der finner du også en oversikt over alle registrerte sorter, med bilder og info om "oppdretter" mm. Jeg bruker disse sidene mye, for å verifisere stavemåte på navn og sjekke at sorter faktisk ER registrert og ikke bare et navn noen har satt på en plante, fordi de syntes det passet. 


Her er 2 modne pollenbærere fra en blomst
Det skjer av og til at insekter i hagen bestøver, om man har flere sorter som blomstrer samtidig. Men som oftest må man hjelpe til litt selv, om man har lyst på frøkapsler og muligheten for å drive fram nye planter, fra egne frø. Da kniper du av en pollenbærer fra en plante og dytter denne bort i arret på en blomst på en annen sort. Om du skal være sikker på at blomsten ikke blir bestøvet ytterligere, av et insekt, setter du en vaskepose utenpå blomsten, fram til den visner. Da har du kontroll på hvem som er morplante og hvem som er "far"/pollendonor. Hvis bestøvingen har vært vellykket vil stilken og det grønne hylsteret, bli hengende på planta, etter at blomsten visner. Merk gjerne stilken på den bestøvede blomsten med en tape el.l. hvor du skriver på dato og hvilke 2 sorter som er krysset.


Pollenbærerne skal nå berøre arret, som er den lille hvite
 "knoppen"under pollenbærerne i den orange blomsten

Denne frøkapselen er fra en av mine planter,
for mange år siden. Høstet litt for tidlig,
men frøene var spiredyktige
.

Om bestøvingen har vært vellykket, vil frøkapselen begynne å vokse. Hvor store de blir vet man aldri. Form og størrelse kan også variere litt i fht. hvilken sort man har. Det er flere grupperinger innen Brugmansia, som jeg ikke skal komme inn på her, men noen har lange smale frøkapsler, ahdre blir som en liten agurk, mens noen blir som en liten fersken, i fasongen. Felles for dem alle er at de bruker lang tid på å utvikle seg og ofte må frøkapsler, som blir dannet i løpet av sommeren, sitte på over vinteren, før de er modne. Når de blir myke og nesten litt råtne, er frøene helt modne.

Om man ønsker å få frø på sorter med doble/fylte blomster, må ofte blomsten splittes opp for å komme inn til pollenbærere og arr. Disse blir "aldri" bestøvet naturlig, siden insektene ikke finner veien inn til pollenet.

Selv om du bestøver en fylt blomst, med pollen fra en annen fylt sort, må du regne med at de fleste frøplantene blir enkle, hvite, rosa eller gule. Det er kun et lite fåtall av frøplantene som blir spesielle. Du skal derfor være tålmodig og ha god plass om drømmen er å drive fram en helt spesiell ny sort. Ønsker du deg en rosa, fylt og velduftende Engletrompet, er det sikreste å få tak i en stikling. Da vet du hva du får og slipper skuffelsen, når 50 frøplanter ender opp som "kjedelige" 😅Frøplanter vil alltid være navnløse (NOID). Du skal aldri gi føplanter samme navn som morplanta, da disse ikke er like, selv om de kan ligne. Frøplantene har gener fra både mor og far, akkurat som vi mennesker.


Umoden frøkapsel på Arborea
Men så er det jo slik da "Ingen regel uten unntak". Det er EN sort av Brugmansia som er frøekte. Arborea bestøver seg selv og frøplantene blir dermed lik morplanta og har samme navn. Denne setter godt med frøkapsler, om man ikke kniper dem av, for å fremme mer blomstring. Frøkapselen til Arborea kan minne om en liten fersken. Myk og hårete på utsiden. 

Arborea er spesiell på flere områder. Den er i den kalde gruppen og tåler litt mer kulde og skygge enn de i den varme gruppen. Blomstene er hvite, fhv. små og enkle. Dufter vanilje. Arborea er gjerne den første i blomst om våren og den siste som gir seg om høsten. Den har ikke de store, voldsomme blomstringene, men blomstrer mer jevnt og trutt, med noen blomster, nesten hele tiden.

Brugmansia Arborea
7 kommentarer:

 1. Takk for god info, nå lærte jeg mye på kort tid😉

  SvarSlett
 2. Tusen takk for god forklaring! Hilsen Hanne

  SvarSlett
 3. Så godt forklart 😊Spennende

  SvarSlett
 4. Mye god i fo her!

  SvarSlett
 5. Dette er en plante som jeg aldri har prøvd, men det var interessant lesning allikevel, de er jo fascinerende planter. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.

  SvarSlett
 6. Mycket bra information.

  SvarSlett
 7. Dette er jo spennende for deg å holde på med, Trine. Jeg har mer enn nok med de stiklingene jeg har kjøpt av deg 😊

  SvarSlett