søndag 25. april 2021

Nei, det er ikke frø i en knapt vissen blomst

Sommeren er her ganske snart og som de foregående år dukker det trolig igjen opp spørsmål om høsting av frø fra stauder og sommerblomster. For oss som har holdt på med dette i noen år, er det ganske logisk at frøhøsting må vente til frøene har modnet på plantene og frøkapslene begynner å bli brune og sprekke opp. De plantene som blomstrer tidligst, setter naturlig nok også frø tidlig, mens de som blomstrer i juli, neppe har modne frø før mot slutten av sommeren.

For nybegynneren derimot er ikke dette like lett å forstå. Det plukkes blomster og letes etter frø, over en lav sko. Stor er forundringen hos noen, over at pollenbærere, halvvisne kronblader, "arr" og så vidt bestøvede, små frø, ikke vil spire når de blir puttet i jord. Blomster som står i vase inne, setter heller ikke frø. Frø må vokse og modnes på morplanten, før de blir spiredyktige.

Frø hos plantene er som fostre hos dyr og mennesker. De blir bestøvet/befruktet og må vokse i en gitt periode, før de er levedyktige. Å plukke "frø" fra en blomst som knapt har visnet, kan sammenlignes litt med å ta en angrepille, dagen etter en fest, som gikk litt over styr.😉

Etterhvert lærer man hva man skal se etter og sånn ca. når frøkapsler er modne nok, til at de inneholder spiredyktige frø.
På bildet til venstre ser man små, påbegynte frøkapsler i midten av Peonene. Disse er ikke modne på mange uker ennå. Når de er modne sprekker kapslene opp og frøene blir synlige. DA kan man høste dem.  Peoner er imidlertid noen luringer. De danner ofte en haug med røde lurefrø. Innimellom disse ligger noen svarte blanke og minst ertestore frø, som er det som faktisk er noe å ha. Se her for bilder av både modne og umodne frøkapsler på Peon.


Valmuer er en plante jeg ofte ser folk plukker frøkapsler fra, når kronbladene bare så vidt har falt av, lenge før de er modne nok. Når frøkapslene på Valmuene er modne, åpner de seg litt i kransen øverst og frøene rasler inne i den runde kula. Da kan man tømme frøene ut. Kapslene kan ofte tas inn litt før de er helt modne, og ettermodnes inne, f.eks. hengende i en tråd med en fiberpose el.l. rundt, for å fange opp frøene. Bildet viser en moden frøkapsel. Når de står slik, kan de klippes av og tømmes i en boks, eller i neven.
Det er ikke alltid så lett, for et utrenet øye, å vite hvor man skal lete, eller hvordan frø og frøkapsler ser ut på de forskjellige plantene. Men med litt øvelse og erfaring blir det mer selvfølgelig og egentlig ganske logisk og enkelt å finne ut av. 
Petunia/surfinia f.eks. er en plante vi ofte lærer at vi må knipe av hele blomsterstilken på, for å fremme mer blomstring. Det er vel og bra, men om vi ønsker å samle frø av disse, kan vi jo ikke knipe av den delen der frøkapslene blir dannet. Når sommeren er på hell, lønner det seg derfor å IKKE knipe av noe på disse plantene. La dem bare stå og napp evt. bare ut selve den visne blomsten, slik at det ser penere ut. Etter en tid vil du kanskje finne slike små kuler, inni der blomsten satt. Når disse begynner å bli litt brune og kanskje åpner seg litt, kan du høste dem og tørke dem ferdig inne, f.eks. i et kaffefilter. Det er mengder av frø i et slik liten kapsel.

Frøsamling er en treningssak og man lærer stadig mer. Etterhvert som man har holdt på noen år, lærer man seg å se hvor frøene sitter og om frøkapslene/frøene er modne nok til å høstes.

Frøstand på en avblomstret ridderspore. Straks klare for å høstes.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar