lørdag 3. februar 2018

Cuba 2018 - Casa particulare

Det tradisjonelle og trygge når man ferierer i utlandet er jo å leie seg inn på hotell. Det er ofte fhv. dyrt, upersonlig og veldig likt fra land til land. Men trygt og godt er det jo.
De senere årene har det vokst fram utallige andre alternativ, i form av privateide rom, leiligheter og villaer, verden rundt. AirBNB var nytt for oss, fram til denne turen, men skal nok brukes aktivt også for senere turer i inn- og utland.


På Cuba er det aller meste statseid og -drevet. Cubanere jobber for staten, hvor de tjener "knapper og glansbilder". For de aller fleste er det langt fra nok til å leve av, selv om de også får tildelt månedlige rasjoner av basisvarer som ris og bønner.  Etter det vi hørte lå månedsinntekten fra 10-15 CUC (1CUC=1 dollar) og oppover. Cubanerne benytter derfor enhver anledning til å tjene noen ekstra CUC, for å spe på en minimal inntekt. Normalt får ikke private eie, eller drive forretning, men det finnes noen unntak. Et av dem er utleie av rom.

For noen år siden fikk cubanerne lov til å leie ut rom i sine egne boliger, til turister (Casa Particulare). Dette er en ypperlig måte å tjene noen ekstra CUC på, for de som har eget hus og kan stelle i stand ett eller flere rom, som kan leies ut på døgnbasis. Ordningen krever lisens og utleierne skatter til staten, både i form av et månedlig beløp og en prosent av faktisk leieinntekt. Det er krav om at leietakerne registreres, på samme måte som når man bor på hotell.
Mange av de som leier ut har også kontakter for transport, guiding/turer og gode anbefalinger for restauranter og steder som er verd å besøke. For oss som førstegangsbesøkere på Cuba, gav dette oss verdifull info og mange gode tips.

Som jeg nevnte i gårsdagens innlegg, valgte vi å bo i hovedsak i Casa particulare på Cuba. Vi var vel kanskje LITT feige, siden vi fant 3 steder som alle drives av norske damer, i samarbeid med cubanere. Vi snakker ikke spansk og det føltes derfor trygt å velge slik vi gjorde. Det skal sies at de 2 casaene i Havanna ikke har norsktalende vertinne tilstede hele tiden. Men selv om de selv ikke er tilstede, har de samarbeidspartnere som tar godt vare på gjestene.

Det første stedet vi fant via google var Casa de Norge i Trinidad. Casa de Norge drives av cubaneren Norge (uttales Norrhe) og norske Marianne, fra Kongsberg. De leier ut 2 rom i sitt eget hus og her fikk vi leie det grønne rommet på taket. Stort rom med et fantasifullt gulv, aircondition og eget bad. I patioet serveres det deilig frokost og om man vil, lager Norge både lunsj, middag og coctails for en rimelig penge.
Da vi var der var det et annet norsk par i det andre rommet, samt flere norske venninner av Marianne på besøk. Dermed ble vi alle invitert med på en festkveld med servering av deilig svinestek med ris og grønnsaker. Ved siden av utleie driver de også et reiseselskap som tilbyr dagsturer med guide og/eller turer som går over flere dager. Den ene guiden er ei nydelig Cubansk dame, som snakker utmerket engelsk og som vi raskt ble veldig glade i. Vi valgte en dagstur til nasjonalparken Topes de Callantes. Noe som for oss var et utmerket valg. Kommer mer om den turen senere.

Gulvet på rommet vårt
Patioet-hagen

Skal du besøke Trinidad og ønsker å bo i et casa, anbefaler vi absolutt at du tar kontakt med Marianne/Cubakone og sjekker om de har ledig plass.Utsikten fra balkongen hos Casa Nini. En typisk gate i Havanna,
som akkurat nå var preget av massive gravearbeider
Når vi først hadde kommet over "skrekken" for å bestille denne typen bosted, fant vi AirBNB, hvor vi søkte videre etter bosted i Havanna. Plutselig en dag fikk jeg beskjed fra gubben om at hotellet de 3 første nettene var avbestilt, til fordel for 3 netter i Casa Nini, sentralt i Havanna. Igjen var det norsk eier. Nina bestilte bil til oss fra flyplassen og tok imot oss da vi ankom Havanna, etter en lang reise fra Norge. Ingen tvil om at hun kjenner Havanna og vet hvor man bør gå og hvilke steder det er like greit å holde seg unna (som f.eks. de statlige restaurantene).Frokosttid i Casa Nini
Casa Nini ligger i San Rafael, i gamlebyen, bare få meter unna restaurant San Cristobal, som Obama bl.a. besøkte, når han var i Havanna for et par år siden. Leilighete ligger en passelig rusletur unna Habana Vieja og Parque Sentral, med flere store, flotte hoteller , regjeringsbygget, teateret og turistområdet. På vei nedover passerer man en park, hvor det er tilgang på internet og salg av internetkort. Internet er en historie for seg selv på Cuba. Kommer tilbake til det.
Etter en helt nydelig frokost, bestående av masse frisk frukt, egg, skinke og bruchetta, var vi klare for å oppleve Havanna og byens tilbud.

Casa Nini samarbeider med casa Mili som bl.a. driver dansestudio, hvor man kan kjøpe timer og lære seg Salsa. Skal de ut en kveld, inviterer de ofte med seg gjestene, hvis de er interessert i dans og musikk.
Casa Nini kan virkelig anbefales som bosted, for oppholdet i Havanna. Bestill via AirBNB.

Fra balkongen i Casa Frida
Det siste stedet vi leide oss inn var Casa Frida, som også ligger i gaten San Rafael, bare 500 nr. høyere enn Casa Nini. Nå er vi i Centro Havana, nært på det store Hotel National og Malecon. Frida er ikke så ofte tilstede selv, men det gjør ingenting når hun har Yasel til å hjelpe. Han snakker utmerket engelsk og er en veldig hyggelig og hjelpsom vert, enten du trenger hjelp til å finne spisested, eller leie en gammel cabriolet til sightseeingturen. Vi fikk gleden av å tilbringe en flott dag i Havanna, sammen med både Frida og Yasel, før vi reiste videre til Isla de la Juventud. Yasel fikset transport til flyplassen for oss, midt på natta og stod opp og så oss vel avgårde.

Om vi hadde flaks med våre 3 valg av casaer, vet jeg ikke, men erfaringene så langt var udelt positive. Ikke samme standard som på et fint hotell, men alle rommene hadde egne bad, var rene og pene og vertskapet var hyggelige og hjelpsomme. Med tanke på hva det kostet, og ikke minst hvor mye hjelp og tips vi fikk, var ikke dette noe å være redd for.

Du finner alle 3 i linker i innlegget + at de også har egne sider på Facebook. Søk på hhv. Casa Nini, Casa Frida og Cubakone travels så finner du dem.

Deilig middag på San Cristobal, med Frida og Yasel1 kommentar:

  1. Ser ut som dere hadde en fin reise ja - Cuba er et eventyr-land. Kjenner igjen atmosfæren fra bildene dine. Gjorde en rundreise for et par år siden.
    (Cuba i fem deler i Året rundt bloggen min:
    http://randia-hobby-blogg.blogspot.no/2016/11/cuba-en-rundreise-mars-2016-del-1.html )

    SvarSlett