tirsdag 29. juli 2014

En liten hagevandring i bilder, med litt tekst

Jeg har i flere år irritert meg over at jeg har hatt for lite farger og for lite som blomstrer, når vi kommer utpå sommeren. Våren og forsommeren har alltid vært fargerik i hagen min, men sensommer og høst, har jeg ikke vært fornøyd. Nå begynner det imidlertid å gå seg litt til. Ommøblering og anskaffelse av nye planter, gjør sitt til at også sensommeren, er fargerik og en smule kaotisk. Bli med en liten runde i hagen, så skal jeg vise deg hva som blomstrer her i dag.
 Brugmansia Maya er trofast og alltid fri for skadedyr. I dag startet den årets første blomstershow, så nå blir det godlukt på terrassen de nærmeste kveldene.
 Dette er østsiden av huset. Plenen bærer preg av en tørr sommer. Kun kantene mot bed som får litt vann, når jeg vanner blomstene. Dette bedet foran hekken laget jeg i fjor. Her er det hovedsakelig Iris, Dagliljer og Liljer. Til våren skal de fremste hekkplantene flyttes, for å gi litt bedre plass til alt det andre, som nok trenger litt mer plass enn jeg trodde i fjor.
 Her står jeg på samme sted men jeg har snudd meg mot høyre. Innkjørselen til huset er så vidt synlig i høyre bildekant. Her er det fortsatt en salig blanding av Dagliljer, Solhatt, Germanske Iris, Roser, matremkrage m.m. Planen var et litt åpent rosebed i deler av bedet, men foreløpig er det ikke direkte åpent nei. Ytterligere flytting må til, jeg vet bare ikke helt hvor ennå.
 Nordveggen ble "ominnredet" og ombygd litt i fjor. a var det god plass til det jeg satte ned, men allerede nå begynner det stedvis å bli trangt. Hosta, Astrantia, Aconitum, Dicentra m.m. kjemper om plassen.
 Årets prosjekt er den nye fjellhagen. Eller ny og ny, utvidede fjellhagen er vel mer riktig. Her er jeg godt i gang og jobber meg nedover fjellsiden. Mye fjell er rensket og spylt for jord og røtter, aviser lagt som dekke under barkstier og litt ymse av fortrinnsvis tørketålende planter, er satt ned. Litt tilfeldig plantinger foreløpig, men her må jeg se an hvor det blir tørt og hvor det renner vann. Ikke så enkelt å finne ut av det i år, når det knapt har vært en regnbyge hele sommeren. Neste bilde viser samme område, tatt fra andre siden.


 Dette var et av fjorårets prosjekter, som også er en del av fjellhagen. Burde sikkert tatt bilde her litt tidligere, når lavendelen stod i fullt flor, men det er da fortsatt litt blomstring, bl.a. flere Solhatter/Echinacea. Tenkte å flytte noen flere av em ut her, siden de er tørketålende og blomstrer på sensommeren.
 Barnehagen nede i drivhushagen er under renovering, i disse dager. Her hadde det grodd fullstendig igjen for meg, så nå rydder og kaster jeg, med hard hånd, før jeg skal i gang med å potte opp og/eller plante ut, det som er verd å ta vare på. Noe skal opp i den nye fjellhagen, mens andre ting får komme på "venteplass" på innsiden av drivhuset, sammen med bl.a. alle dagliljehybridene.

 Dette er østsiden av huset. Uteplassen her er gull verd å ha på milde vårdager og ikke minst nå når det har vært så varmt. Da har vi rømt ut her på ettermiddagene. Terrassen på vestsiden har vært alt for varm, fram til sola har gått ned. Her står mange Echinacea som skal flyttes til fjellhagen før neste sommer. Et par nye, oppstammede roser har fått plass her i år og vil nok bli fine sammen med andre roser, iris m.m. som står her fra før av.Det  så vel egentlig bedre ut her for et par uker siden, mens rosene blomstret og solhattene ikke var blitt så høye

Utvidelsen av Hostabedet, var også et fjorårsprosjekt. Her fikk jeg fylt på noen kubikk med jord, før jeg flyttet en del storvokste stauder i bakkant og noen store tuer med Hosta lengre fram og noen mindre Hosta og annet i framkant. I våres bestilte jeg nesten 50 nye Hosta + litt annet, som også har fått plass her. Tror dette blir bra, bare de sist ankomne får vokst seg litt til.

 Sydveggen ja, den ble det ikke tatt bilder av i dag, siden lyset var så dårlig (sol/skygge). Jeg jukser heller litt, med noen bilder tatt for et par uker siden. Her vokser roser, clematis, ildblomkarse, karpatklokker, heuchera m.m. i solsteika.Litt lenger bort henger drueklasene til modning og det ligger også an til at jeg får noen få ferskner på ferskentreet i år :-)10 kommentarer:

 1. Takk for hagevandringen! Moro å se hvordan du har det :-) Mye spennende planter! Det ser ut som det blomstrer bra i mine øyne i hvertfall :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk :-) Jo da, blomstringen er blitt bra nå, når jeg har fylt på med en del høstblomstrende og fått ominredet litt i noen bed.

   Slett
 2. Takk for hagevandringen. Her var det mye fint å se:)

  SvarSlett
 3. Du verden for en hage du har Trine. Så mye spennende og vakkert.
  Jeg festet meg spesielt ved den nye fjellhagen og detaljer (krukker på stang) :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fjellhagen er et spennende prosjekt. Tar den litt pø om pø, siden det er mye annet forefallende som må prioriteres innimellom. Er nok er flerårsprosjekt, siden jeg skal videre rundt på nordsiden av huset også, men årets mål er å få tildels ferdig den delen som vises på bildene. Krukker på stang er gøy, men vannkrevende i en sommer dom denne :-/ Burde nok hatt noe mer tørketålende i krukkene.

   Slett
 4. Hei Trine, så flott du har det i hagen din, den fjellhagen ser skikkelig spennende ut, her som æ bor er det ikke noe fjell, bare slette plener.

  Nydelige bilder fra hagen din, takk for ommvisninga :)

  Ha en fortsatt fin sommer.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett
 5. Takk for turen! :) Så fint det er hos deg. Inspirerende å se :) Liker godt variasjonen i hagen. Vi anla hagen vår i fjor. Da vi begynte var det grus over det meste. Jeg plantet mange stauder jeg ikke visste var hva eller når de ville blomstre. Jeg var så heldig at jeg fikk hente fra våre foreldres hager :) I år har jeg flyttet litt på noen av dem. Kjekt med hage :)

  SvarSlett
 6. Hei Trine. Først og fremst - takk for at du skriver så utførlig og bra! Du er til stor inspirasjon og nytte i min hagehverdag. Men - jeg har noen spm som jeg gjerne skulle stilt deg, så jeg letet etter muligheten for å kontakte deg. Men selve siden på bloggen din med kontaktinfo kommer opp som tom/ ikke i bruk. Så jeg tar sjangsen og spør her. Jeg har noen store petuniaer som jeg "sliter" med å holde i live. Det har vært veldig varmt - og tørt i sommer. Jeg har vannet ofte -og gjødslet litt en gang i uka. Og plukker avblomstrede blomster. Men - jeg er så usikker på om jeg plukker rett. Nå har jeg mest lyst til å klippe ned hele planten da den ser ganske tufs ut. Men når jeg plukker de visnede blomstende - skal jeg helst bare fjerne den visnede blomsten ved å dra den rett ut - eller bør også noe av det grønne på innsiden av den visnede blomsten av. Og i såfall - hvor mye? Og- når høsten kommer - hva kan jeg gjøre for å kunne starte fra ny frisk neste år på petuniaprosjektet mitt? Ser at mange får til bungnede petuniar som blomstrer og blomstrer hele sommere. Men sånn ser ikke mine ut da ;-( Alle tips for en mulig suksess på petuniafronten neste sommer mottas med stor takk!!

  SvarSlett
 7. Hei :-) Flott side du har :-) selger du fortsatt engletrompeter? :-)

  SvarSlett
 8. It's awesome for me to have a website, which is useful in support of my know-how.
  thanks admin

  Here is my weblog: per twitter account

  SvarSlett