søndag 2. desember 2012

En sommer er over - men en ny kommer

Sommeren er over. En litt rar sommer ble det, med dårlig hagegnist og bloggtørke. 4 måneder siden forrige innlegg er direkte flaut :-/ Tørke har det forøvrig ikke vært i hagen. Jeg har knapt hatt sprederen ute i år. Kun noen potter som har fått en og annen vannskvett, når det har vært noen dager med oppholdsvær. De fleste påtenkte prosjekter har blitt med tanken og hagen fremstår, i stor grad, som den gjorde da snøen gikk i våres. Ildblomkarsen er en av plantene som har holdt ut i det lengste. Aldri har den vært så stor og blomsterrik som nå i høst. Snart blir den kanskje like ugressaktig hos meg, som jeg har hørt den er hos enkelte andre.Heldigvis innså jeg ganske tidlig i sesongen at dette ikke var året for nyinnkjøp av planter. Kun 3-4 trær og noen få stauder har blitt med hjem fra hagesentrene i år. Jeg har bevisst holdt meg unna settinger hvor jeg vet at jeg ville blitt fristet til planteshopping, så dermed har jeg ikke vært med på hverken byttemøter, Ramme, vårtreff i botaniske, forumstreff, eller andre sosiale hagetreff. Resultatet er at jeg har hatt veldig lite stående i potter i sommer og jeg slapp panikkplanting nå når høsten kom.

En annen ting jeg har holdt meg unna i år er frøkataloger og -lister. I hvert fall enn så lenge. Snart kommer lister fra både Trädgårdsamatörene og Sta, så det gjenstår å se hvor standhaftig jeg klarer å være, etterhvert som fristelsene ramler ned i postkassa ;-) Tanken er å ta et friår fra staudefrøene i hvert fall. Jeg har allerede hauger og lass med frøpotter fra sist vinter, som ikke er priklet, eller som ikke har spirt ennå. Pallekarmene står fulle av potter med småplanter og hagen begynner å fylles til briste punktet med nye planter fra de siste årene. Til våren håper jeg å kunne kose meg med å så noen sommerblomster og ikke bruke all tiden på staudespirer/frø.

Alt av "utoginnplanter" er selvfølgelig for lengst i hus, enten i drivhuset, eller i kjelleren. Noen Brugmansia står med knopper og blomster i drivhuset, men jeg har allikevel begynt jobben med å klippe tilbake og sette stiklinger. Deilig å tusle ned i drivhuset og nyte litt blomstring inne, når vinterkulda begynner å få tak utenfor. En opptelling i høst fortalte meg at jeg har 102 Brugmansia til overvintring. Alt fra småttinger på under halvmetern, til store planter på over 2 meter.
Endelig er også gulvvarmen montert, frostvæske er fylt i rørene og varmen er i drift i drivhuset. Så i år skal plantene slippe å fryse på beina når det blir skikkelig kaldt ute. Pr. nå ligger temperaturen på 6-7 grader der nede og plantene ser så langt ut til å trives med dette. Jeg har en vifteovn stående som backup. Vet jo ikke ennå om en 3 kw elektrokassett er nok til å holde koken der inne når gradene krabber nedover utenfor. 

Pr. i dag er nettbutikken hacket og både den og hjemmesiden er stengt ned. Jeg er usikker på om jeg i det hele tatt kommer til å åpne nettbutikken igjen. Programvaren er tydeligvis utsatt og full av "bakveier" inn, som hackere vet å benytte seg av. De som hoster domenet vårt anbefalte å ikke bruke den videre. Mulig at jeg i større grad kommer til å satse på direktesalg fra drivhuset + salg ved hagelagsmøter o.l. som jeg blir bedt om å holde foredrag for. Pakking og forsendelse av planter tar mye tid, som igjen går ut over tiden jeg har til rådighet i hagen. Jeg får tenke på det over vinteren og se hva jeg gjør når våren nærmer seg igjen. Jeg fjerner i hvert fall nettbutikken inntil videre, for å få hjemmesiden opp og gå igjen. Skal forsøke å hente ut maillista, slik at de som har registrert seg som kunder, i hvert fall får beskjed om hva som skjer og hvorfor.

Nå er det adventstid, hagen har fått et dryss med snø, gradestokken krabber ned mot -10 og hagen ligger i dvale og venter på en ny vår. Selv håper jeg hagegleden er på plass for fullt igjen når våren kommer, slik at det igjen blir gøy å grave, flytte plante og utvide. Bare 3 uker nå før sola snur og vi igjen går mot lysere og varmere tider. Ja da, januar og februar kan være tøffe, men når uka kun består av mandager og fredager, som også går fort, er det ikke lenge før vi skriver VÅR :-)

7 kommentarer:

 1. Tjo hei... Uka består av mandager og fredager. Den skal jeg ta med meg videre... da blir det snart vår. Kjekt å se at du er tilbake med håp og glede over en ny sesong.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja da, jeg er fortsatt i gang. Har bare gått litt trått i år. Regner med å komme sterkere tilbake bare vinteren slipper taket :-)

   Slett
 2. Godt å høre fra deg igjen, og hvis det er en trøst - det er flere enn deg som ikke har fått gjort de store forandringens. Befriende herlig at du deler, da! :)

  SvarSlett
 3. Ja tida går fort. Når jula er omme er det ikkje lenge igjen før dei første spirane viser seg. Kjekt innlegg å lese.
  Så får vi håpe på bedre hage energi til neste år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gubben påstår at det er vår, bare vi passerer vintersolverv ;-) Litt vel optimistisk i mine øyne, men når ukene flyr så fort, er det jammen meg ikke lenge før vi må få de første frøene i jorda :-)

   Slett
 4. Excellent beat ! I wish to apprentice even as you
  amend your website, how could i subscribe for a blog website?
  The account helped me a appropriate deal. I were a little bit familiar of this your broadcast provided bright transparent idea

  Here is my web page online backup server
  Also see my webpage - online backup service

  SvarSlett
 5. Please let me know if you're looking for a writer for your blog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some content for your
  blog in exchange for a link back to mine. Please
  blast me an e-mail if interested. Kudos!

  Also visit my webpage; online backup free
  Also see my webpage: online backup storage

  SvarSlett