Våren er her, hagen er snøfri og plen og bed begynner å tørke opp såpass at det er mulig å få gjort noe :-) Denne uka har jeg stormet hjem fra jobb, satt på kaffen, skiftet og i løpet av 5 minutter har jeg vært ute av døra igjen og benyttet ettermiddagen/kvelden ute i sola. Særlig bikkja setter stor pris på denne årstiden. Han følger meg med ivrig blikk og så fort jeg griper fatt i fleecejakka, stormer han ned trappa og er klar for lek og morro ute.
Det aller meste ser ut til å ha klart vinteren veldig bra, men jeg har fått meg et par overraskelser i løpet av de siste dagene. En diger Hosta Lancifolia, som hadde mellom 50 og 100 blomsterstengler i fjor, lå an til flytting og deling nå.
Stor var min overraskelse da jeg tråkket der den skulle stå og plutselig sank ned i bakken :-O Det viste seg at det eneste som var igjen av den digre rota var en knyttenevestor rotklump og noen småbiter. I fjor så den slik ut:
Det var tydelige gnagemerker rundt hele den delen som var igjen. Så her har nok musa hatt fest i vinter :-( Noen få skudd var igjen, men det gjenstår å se hva som kommer opp. Den var i hvert fall svært enkel å flytte nå.
Et par andre stauder har nok også fått redusert rotnettet sitt betraktelig og ligger nærmest løse oppå bakken. Jeg har puttet dem ned igjen og krysser fingrene for at de klarer seg. Forklaringen er antakelig at bedet ligger på toppen av ei steinfylling, hvor det antakeligvis er en del hulrom og ganger hvor musene bor om vinteren.
Jeg har fulgt planen og begynt på skrenten som jeg skrev om i et tidligere innlegg. I første omgang graver jeg opp det som vokser øverst i kanten og inn i bedet på oversiden. Der er det for risikabelt å sprøyte. Jeg har grovryddet litt og skal flytte noen planter jeg skal beholde, og så er det bare å vente på at alt skal komme i litt bedre vekst, før jeg går i gang med roundup. Litt tålmodighet (får man kjøpt det noe sted?), et par runder med roundup, flytting av litt stein og ett lass med ny jord, så bør det være klart til ny planting av tue- og teppedannende lave stauder. Kanskje jeg også skal legge inn noe krypende vintergrønt og en del krokus og andre tidligblomstrende løkplanter.
Utfordringen i denne steinhaugen, i tillegg til å bli kvitt alt ugrasset, blir å finne planter som ikke kveler hverandre, som blomstrer til litt forskjellige tider og som er tette nok til at de ikke slipper igjennom så mye ugras. Så langt har jeg planer om div. Saxifraga, Takløk, Primula, Dianthus, Sedum, Dicentra, Allium. Med andre ord, så langt mest tidligblomstrende arter. Har du gode forslag til noe som blomstrer litt sent i sesongen, er jeg mottakelig for forslag :-)
Jaja - men katten din gjør jo sitt beste for å avle flere musefangere tydeligvis. ;)
SvarSlettFy søren, så ergerlig!! Vel ikke den sjeldneste hostaen, men det tar tid å få en slik en stor og flott plante.
SvarSlettFølger spent med på skrenten din. :)
Å neiiii...så frustrende. Våren er ikke alltid ubetinget til glede, nei. Skrenten din husker jeg godt, den kommer til å bli kjempefin :)
SvarSlettUff da. Vi har jordrotter, jeg kjenner følelsen.
SvarSlettTimian blomstrer senere, men den er kanskje for sterk for naboene? En av Gentianaene blomstrer sent. Er det sino-ornata?
Har du noen tips om hvordan jeg kan vite når Brugmansiaene trenger ompotting? De vokser jo så innmari, til tross for en sviskade..
SvarSlettOg vil de ha gjødsel ved hver vanning? Har kjøpt 15l potter til de, men ble litt i tvil om de trenger ny potte enda. Hvor store potter har du dine i?
Du ser fort når røttene fyller den gamle potta. Ta rotklumpen ut av potta og hvis den ser ut til å være full av røtter, potter du om til større potte.
SvarSlett