lørdag 21. januar 2012

Oversikt og huskeliste - Evernote

Jeg har, i flere omganger, forsøkt meg på diverse regneark, databaser, og andre måter å lage en god oversikt over alle plantene mine. Hver gang går jeg på med friskt mot og intensjoner om å fullføre prosjektet og få til noe veldig bra. Hittil har det endt med fiasko hver gang. Halvferdige lister og databaser, som ikke blir fulgt opp og bare blir liggende å oppta plass på harddisken.

For en tid tilbake fikk jeg tips, via en annen blogg, om Evernote som et fint sted å lagre informasjon, bilder og huskelapper om planter og annet det kan være kjekt å ha tilgjengelig for senere bruk. Jeg lastet ned programmet og har i den senere tid tatt det i bruk.
Evernote finnes i en gratisversjon, som gir deg de fleste funksjonene, men med noen begrensninger. Gratisversjonen inneholder litt reklame, men ikke i noen plagsom grad. Du kan også oppgradere til Evernote premium for 45 dollar i året, eller 5 dollar i måneden og få 1 GB i måneden med opplasting. Jeg begynte i gratisversjonen, men gjorde den tabben at jeg ikke forminsket bildene mine, før jeg lastet dem opp. Dermed overskred jeg veldig raskt den månedlige kvoten for opplasting. Jeg valgte like godt å oppgradere, siden jeg raskt fant ut at dette var et program jeg kunne få nytte av. Skal du bruke kun gratisversjonen, anbefaler jeg at du forminsker bildene dine til f.eks. 640x480 for å spare plass. Det er strengt tatt ikke nødvendig med noe større bilder i denne sammenhengen.

Du installerer programmet på PC'n og dermed kan du sitte på steder uten nettilgang og legge inn nye notater. Neste gang du kobler til internett, vil det du har lagret mens du var offline bli synkronisert med det du har lagret tidligere, slik at notatene dine igjen er oppdatert, både lokalt på egen maskin og på nettversjonen. Det finnes også en app for mobiltelefonen, som gir meg tilgang til notatene mine, uansett hvor jeg er. Med den kan jeg f.eks. ta bilder med telefonen, av en plante jeg finner og legge det rett inn i Evernote med telefonen. Neste gang jeg logger på PC'n ligger notatet der, slik at jeg kan begynne å forske litt på denne planten og kanskje finne ut hvor jeg kan få tak i den.

Jeg kan opprette mapper og undermapper, samt "tagger" for senere å enkelt finne fram til f.eks. alle mine hvite stauder, eller alle staudene som er 20-30 cm. høye. Taggene setter du selv, ut i fra dine ønsker og behov. Klikker jeg på en tag, vises kun de plantene som har denne taggen på seg.


 Det første bildet viser hvordan Evernote ser ut når jeg jobber lokalt på egen PC. Før jeg åpnet programmet hadde jeg lagt inn ca. 150 nye notatet i web-versjonen. Så fort jeg åpnet programmet lokalt, startet synkroniseringen og etter en stund var alle notatene overført fra web til min maskin lokalt. Nå ligger alt lagret på harddisken og jeg kan fortsette å jobbe, uavhengig av om jeg har nettilgang eller ikke. Har jeg nettilgang mens jeg jobber lokalt, blir alt synkronisert underveis, uten at jeg behøver å gjøre noe. Har jeg ikke nettilgang, lagres alt lokalt og lastes opp neste gang jeg kobler til.
Jeg ser at ikonet for å legge til bilder, kan være litt vanskelig å finne. Klikk helt til høyre på verktøylinja, så får du opp flere ikoner, bl.a. bindersen som styrer vedlegg av filer og bilder.



Dette bildet viser web-versjonen. Har jeg brukernavn og passord tilgjengelig, kan jeg logge på her fra hvilken som helst PC og redigere/legge til notater herfra. Neste gang jeg åpner Evernote lokalt, blir disse nye notatene synkronisertog lagret også lokalt.













Her er telefon-appen. Her ligger alle mine notater og jeg kan redigere og legge til nye ved behov, også fra telefonen. Kan være kjekk å ha når man omgås likesinnede og ikke husker plantenavn el.l. når diskusjonene går høylytt i forsamlingen ;-) Appen for Android telefon laster du ned fra denne adressen. Finnes også for Iphone.
Når jeg tar et nytt bilde med telefonen, kan jeg velge å dele dette på Evernote, på samme måte som jeg gjør når jeg deler til f.eks. Facebook. Da opprettes et nytt notat hvor bildet legges og jeg kan legge til navn eller annen relevant tekst.



Det er også mulig å dele hele, eller deler av innholdet ditt i Evernote med andre. Jeg har foreløpig delt mappa "Stauder". Den finner du her
Her ser du alt jeg har lagt inn i mappa Stauder. Du kan velge å vise alle mine planter, eller å velge ut via mine"tags" f.eks. alle blå planter, eller alle som blomstrer i juni-juli, eller...., eller...... Fritt valg ;-)
Øverst i høyre hjørne finner du også en knapp hvor du kan velge å linke til min delte mappe, fra din egen Evernote konto. Da finner du raskt igjen notatene til andre som deler din interesse.

Jeg vil nevne at jeg ikke har noen økonomisk interesse av å dele dette. Det er kun et tips til dere lesere. Kanskje dere også har lett etter et program hvor det er enkelt å dele/oppbevare bilder og info om planter, oppskrifter, eller annet dere stadig savner å ha for hånden. Jeg tenkte f.eks. å legge opp et notat hvor jeg noterer spesifikasjonene på de forskjellige lyspærene vi bruker i huset. Når en pære ryker sliter jeg alltid med å finne riktig type og størrelse, med mindre jeg har med meg den gamle pæra. Lagrer jeg det i Evernote vil opplysningene alltid ligge tilgjengelig på telefonen. Problem løst :-)

Oppdatering: Jeg fant nettopp ut at det finnes en mulighet for å laste opp mange nye bilder automatisk, til nye notater i Evernote. Jeg som har sittet her og nitidig lastet opp ett og ett bilde :-\ Fra fanen "Tools" velger du "Import folders". Her kan du velge fra hvilken mappe du skal importere og i hvilken mappe filene skal legge seg i Evernote. Du kan legge opp til flere importregler samtidig, f.eks. De nye filene får da filnavnet som overskrift, men dette kan du enkelt redigere i etterkant. Det lønner seg å lage en egen midlertidig mappe, evt. med undermapper, med forminskede kopier av bildene du skal bruke. Velg at bildene skal slettes etter at de er lastet opp. Hvis ikke vil samme fil komme igjen og igjen når du har endret navnet på notatet. IKKE velg slett hvis du importerer fra orginalfilene dine. Da mister du dem.

19 kommentarer:

  1. Hei Trine, dette ser jo ut til å vere draumeprogrammet mitt. Det ser ut til å vere på norsk, kan det stemme? Ikkje for det eg kjem nok til å kjøpe det uansett.

    SvarSlett
  2. Her spør eg før eg får tenkt, for det ser jo supert ut. Det eg no lurer på er at når eg har sådd frø så vil eg lage sålister. No lagar eg dei ei excel og er godt nøgd, men det hadde vore så mykje enklare å skrive inn i eit program med opplysningar og så kunne lage lister i etterkant. Eg har jo sett no at det ikkje er på norsk, engelskkunnskapane mine er ikkje på topp, men eg kan jo lære.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du kan lage lister og tabeller i Evernote, men om du kan legge inn et notat for hver sort du sår, for så å hente ut en oversikt i form av en liste, er jeg mer usikker på. Du får forske litt og se hva du finner ut Else :-)

      Slett
    2. Takk Trine, eg er så opphissa av glede over at det endeleg er noken som har funne, og delt med oss andre, eit brukbart program at eg kjøper med ein gong.

      Slett
  3. Dette var interessant Trine. Kanskje jeg skulle prøve meg på dette jeg også. Mye arbeid ser jeg, men sikkert hyggelig på mørke vinterkvelder.

    Jeg har brukt blogger til å lage meg en planteoversikt, men dette her så jo mye bedre ut.
    her kan du se hvordan jeg har gjort det i mangel av et bedre verktøy.
    http://planteoversikt.blogspot.com/

    SvarSlett
    Svar
    1. Litt av en jobb du har gjort her New Dawn, men jeg tror faktisk Evernote blir enda mer oversiktlig, samtidig som taggene gjør det enkelt å sortere ut det man er på jakt etter der og da. Jeg vet ikke om det er mulig, men kanskje du får til å importere bloginnleggene til Evernote, på en eller annen måte, slik at du slipper lage alt på nytt.

      Slett
  4. Takk for tipset. Dette må jeg se litt nærmere på.

    SvarSlett
  5. Ah, så kjekt med tags! Dette må jeg bar prøve som et forsøk på å lagre alle staudeopplysningene et sted...

    SvarSlett
  6. WOW, Trine! At jeg ikke har tenkt på dette bruket. Det er jo mye bedre en databaser og går mye fortere å lage. Jeg har som du halvferdige databaser o.l. som ikke fungerer halvparten så bra. NÅ blir det slutt på det, det skal jeg love. Jeg har visserligen ikke tatt i bruk Weben. Har god plass på min PC og synker til min telefon og mitt nettbrett. Da har jeg allting med meg overalt. Men det forutsetter jo at du har god plass på PCn din og at du tar jevnlig back-up så du ikke står ribbet tilbake om PCn kræsjer.

    For min del har jeg og min sønn (som bor i Göteborg) et Back-up program som heter Crashplan. Da laster han opp det han ikke vil miste på min datamaskin her i Larvik og jeg det jeg ikke vil miste på hans PC i Göteborg. Skulle noen av oss være uheldig, så har den andre en back-up. Dette gjøres automatisk en gang i uken.

    SvarSlett
  7. Takk for tipset, Trine! Jeg digger alle systemer, og har hittil brukt hjemmelagede. Begrensningen for meg hittil har vært at i databasen har jeg alle opplysninger og det funker forsåvidt fint siden jeg har tilgang til den både i byen og i feriehagen, men den er uten foto, og det visuelle er absolutt nyttig både for info om farge etc og for å finne igjen opplysningene. Synes det du viser her ser bra ut, det aller største plusset må jo være at du har tilgang fra mobil, både i bedet og på hagesenteret m.m..
    Hm... jeg får gruble litt på dette :D

    SvarSlett
  8. He he Trine. Smitter voldsomt dette her, ser ut til at hagegale laster ned programmet over en lav sko :-)
    Jeg skrev et innlegg i bloggen min, og lenket videre til deg og nå er det mange som har fått øynene opp for dette.
    Tusen takk, jeg er allerede godt i gang. Har forstått det sånn at vi kan dele dataene oss i mellom om det er ønskelig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette kan bli gøy. Absolutt mulig å dele ja og samtidig kan hver og en legge link på sin side, slik at man enkelt kan finne tilbake til andre sine delte mapper.

      Slett
  9. Ja, dette smitter. Tusen takk for tipset. Sønnen min har snakket om dette, men jeg har ikke skjønt hva han har ment og potensialet for dette programmet. Det er nå lastet ned, og husarbeidet og andre sysler står faretruende langt ned på lista.... Jeg lurer på om jeg skal lage en egen Notebook for frøoversikten. Men frø skal jo bli til egne planter. Hmm. tenke litt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Blir dårlig med husarbeid her også, men nå må jeg logge av og jage et par biffer forbi stekepanna, slik at vi får oss litt god mat i det minste ;-) Hybelkaninene får få lov til å formere seg i noen dager til ;-)

      Slett
    2. Svisj svisj - mors hjemmelagde pizzaer er i ovnen, så maten er reddet. Jeg har fått lagt inn min første plante. Jeg gikk for en og samme Notebook for frø og planter (med frø som Tag), de skal jo bli planter etterhvert. Men litt usikker på hvordan det er lurt å systematisere inne i teksten.

      Slett
  10. Hmmmmm... dette så interessant ut!!

    SvarSlett
  11. Det var interessant, dette her. For parfyme også, egentlig :D

    By the way: jeg "glemte" å få inn den svintunge krukka med engletrompet i i fjor, så jeg må ha en ny Salmon perfecton! Kan du holde av et eksemplar for meg, tror du?

    SvarSlett
    Svar
    1. britt Åse da. Hvordan kan du glemme noe så stort ;-) Jeg har ganske mange av dem i år tror jeg. Så det blir nok en mulighet ;-)

      Slett
  12. Å takk for at du deler dette, jeg gleder meg til å prøve. Super nattevaktsaktivitet:)

    SvarSlett