onsdag 21. desember 2011

Hageåret 2011 - litt "mot normalt"


2011 går mot slutten og dagen i går var det faktisk årets korteste dag. Dagen er 12 timer og 36 minutter kortere enn ved sommersolverv, stod det i lokalavisa i går 21. desember. Framover blir det litt lysere for hver dag og snart våkner hagen til liv igjen etter noen måneders hvile.

Året har, mer eller mindre, vært preget av hage og planter i en eller annen form i alle de 12 månedene. I januar gikk de første frøene i jorda, stiklinger og "utoginnplanter" krevde litt stell i kjelleren og spenningen mot årets plantehappening, importen fra Darwin Plants, steg for hver dag som gikk.

Vinteren var beinkald, lang og snørik. Allerede ved juletider feiget jeg ut og stengte drivhuset. Plantene ble flyttet inn i kjeller og uthus og drivhuset ble stående frossent og tomt fram til mars. Da var planterommet i ferd med å sprenges, samtidig som utetemperaturen hadde steget såpass at jeg våget meg på å sette på strøm og flytte en del planter inn i drivhuset igjen.

Bare å brette opp ærmene og begynne sorteringen
I begynnelsen av april var endelig dagen for planteleveranse kommet. Den siste snøen var i ferd med å slippe taket da ca. 7000 barrotsstauder kom på pall fra Nederland. Dugnadsgjengen ble innkalt og stemningen var høy de 2 blåsbortdagene det tok oss å pakke ut og pakke om til hver enkelt av de ca. 45 deltakerne på importen. I hovedsak friske fine røtter, med noen få unntak. Da alle hadde hentet sine planter gjenstod rydding og potting av egne planter. Konklusjonen er at import er gøy, men intenst og slitsomt. Det krever mye arbeid å organisere bestillinger fra 45 personer og ikke minst er det mye jobb å sortere og organisere plantene til hver enkelt til slutt. Jeg sa, når vi var ferdige at jeg nok helt sikkert kommer til å arrangere noe slikt igjen, men ikke før om et par år. Allikevel "snuser" jeg allerede på muligheten for en liten import allerede til våren igjen. Skal heller komme tilbake til det, når jeg har bestemt meg ;-)

Generellt var sesongen 2011 kjølig og ikke minst våt. Etter en pangstart, med sommertemperaturer i april, sank temperaturene drastisk og vi så knapt grader over 20, før noen få dager langt ut i juli. Heldigvis kunne jeg ta noen feriedager på sparket, akkurat den uka vi hadde skikkelig sommervær. Nedbørsrekorder, oversvømmelser og ras preget nyhetsbildet utover seinsommeren og høsten. Mens vi var på 14 dagers ferie i september kom det over 200 mm. regn. Normalt kommer det ca. 100 mm. regn i måneden i august og september. I år ble det mot normalt målt over 200 mm. i august og 200 mm. i september. Ingen grunn til å bekymre seg for at jeg ikke hadde ordnet vannehjelp i ferien, med andre ord. Veien utenfor drivhuset hadde nærmest blitt skylt vekk og egnet seg mer som traktorvei enn bilvei.

Min faste følgesvenn i hagen Zeico, inspiserer arbeidet.
Aldri har jeg plantet så mange nye planter i løpet av en sesong, som jeg gjorde i 2011. Godt over 300 nye sorter, i hovedsak stauder, noen roser og noen busker og trær, kom i jorda i perioden april - oktober. Liste over det aller meste kan du finne her. Mye torv måtte fjernes og flere kvadratmeter plen, måtte vike, til fordel for stauder, roser og busker. . Mot normalt, klarte jeg, til tross for mange nye planter, å få det meste i jorda før vi reiste på ferie i september. Vanligvis springer jeg rundt i hagen, med neglesprett og frossne tær, rett før frosten kommer i oktober/november og desperat forsøker å finne ledige huller til de siste plantene. Kun noen Cypripedium, som kom pr. post i oktober, ble plantet sent i år.

Årets absolutte favorittplante må være Echinacea Green Jewel fra Darwin-importen. Jeg har vist den fram til det kjedsommelige, men tillater meg å poste et bilde nok en gang. Kun 1 plante av disse som klarte seg og den kom med en eneste blomsterstengel, men til gjengjeld stod blomsten i over 2 måneder. Den var like lekker som den fremstår på bilder jeg har sett og jeg har store forventninger til hvordan den kan bli, bare den får lagt på seg litt om et år eller 3. Jeg tror ikke denne setter frø og jeg innbiller meg at det er årsaken til at blomsten står så lenge. Den skal ikke prestere, i form av å formere seg, så da nøyer den seg med å vise seg fram over lang tid.

Selv om jeg er nesten altetende på staudefronten, har jeg gjennom årene klart å pådra meg noen favoritter her også. I år var det Hemerocallis som fikk min fulle oppmerksomhet, store deler av sesongen. Fra før av hadde jeg 6-7 sorter, men innen året var over hadde jeg lagt til over 40 nye planter til samlingen. Mange navnesorter, men også over 20 triploide frøplanter, som jeg "arvet" av en hagevenn, som led av plassmangel. Gjett om det blir spennende til sommeren igjen, når disse forhåpentligvis vil blomstre for første gang :-)

15-20 nye roser fikk også plass i hagen i sommer. Været gjorde at de ikke fikk vist seg fram fra sin beste side. Knopper og blomster ble ødelagt av regnet og lave temperaturer gjorde at de vokste dårlig. Men samtidig; nyplantede roser trenger mye vann og det fikk de jammen meg denne sommeren, uten at jeg behøvde løfte en finger for å hjelpe til. Jeg håper på mindre regn neste år, slik at jeg kan nyte dufter og vakre blomster hele sommeren.

Det gikk mot høst og mot normalt, bestemte jeg meg i år for å få alle Engletrompeter og Fuchsia i hus FØR de ble frostbitt. Som tenkt så gjort. Alt var i hus i begynnelsen av oktober. Varmeovnene stod klare og jeg kunne senke skuldrene, uten å bekymre meg for frostnetter og snø. Det var visst ingen grunn til bekymring. Mot normalt har vi nesten ikke hatt frost i høst. En og annen natt hvor gradestokken bikket under 0 har det vært, men det var først langt ut i november at det virkelig ble noen få, sammenhengende dager med kulde. Noen få planter, som ble overlatt til vinteren, stod faktisk med blader på, til langt ut i november.

Planterommet i oktober
Mange av Engletrompetene var for store til å ha i hus og måtte klippes tilbake en del, før jeg tok dem inn. Slikt blir det stiklinger av og allerede nå står noen hundre stiklinger i kjelleren og vokser seg store og sterke, før de skal sendes rundt i det ganske land til våren. I år blir det antakeligvis en utfordring at de kan bli for store, for tidlig. Tidligere år har jeg alltid mistet veldig mange stiklinger, så i år tenkte jeg at jeg skulle spare litt plass og sette flere i samme potte. Tanken var god, men mot normalt slo 80-90% til med rask roting og vekst. Nå må jeg plutselig potte om og dele flere, siden de får alt for liten plass der de står, 2 og 3 i samme lille potta og strutter av sunnhet og livsvilje.

Om få dager går de første frøene i jorda og jeg ser allerede at jeg nok må investere i flere hyller og lys, for at dette skal gå. Frøboksen er velfylt av spennende stauder og sommerblomster allerede og flere frøposer er på vei fra bl.a. Sverige. Sesongen 2012 ser ut til å begynne helt normalt, med plassmangel.

Dette blir mitt siste innlegg før jul, så jeg benytter anledningen til å ønske alle mine lesere

En riktig god og fredelig jul!

Håper dere henger med utover vinteren og inn i neste sesong. Jeg har mange mål og drømmer for 2012 og hagen, men de kommer senere. Som normalt er antakelig planene og drømmene flere og større enn tiden jeg har til rådighet.

4 kommentarer:

  1. ...og som normalt er det alltid morsomt og inspirerende å lese bloggen din. God jul til deg og dine.

    SvarSlett
  2. Hei Trine. Inspirerende og herlig lesning nå før leggetid på lille julaften:) Du er flink og gjør ett imponerende arbeid med alle dine planter! Din Green Jewel er bare nydelig!! Den kan jo settes sammen med det meste, med sin lekre farge og form:) Plantene som jeg kjøpte av deg i sommer var så fine og sunne:) De vokste godt i løpet av høsten:) Gleder meg til å se de blomstre og være enda større til kommende sommer:) Ønsker deg og dine en nydelig jul! Kos deg med plantene dine og frø:)) Juleklem Ellen.

    SvarSlett
  3. God jul til deg også, alltid spennende å lese bloggen din.

    SvarSlett