Søndagens hovedrolle hadde selvsagt Amalie
Merethe, Camilla og Amalie. Jentene mine samlet på ett brett :-)
4 generasjoner
Søndagens hovedrolle hadde selvsagt Amalie
Merethe, Camilla og Amalie. Jentene mine samlet på ett brett :-)
4 generasjoner
I dag fikk jeg pakke i posten fra Michael i Finland. Små fine røtter av 5 forskjellige Anemone Nemorosa. Michael har vært snill og latt meg låne bildene hans til ett blogginnlegg. Han har flere bilder her, av både Anemoner og Hepatica. Det var mye mer her jeg hadde lyst på, men for en gangs skyld klarte jeg å begrense meg ;-)
Det er vel ikke sikkert jeg kan regne med blomster allerede neste vår, men det er lov å håpe. Det vokser hvitveis over alt rundt her, så det bør i hvert fall være jord de trives med. Tenkte å plante dem i Hostabedet. Der vil de komme godt fram, før Hostaene begynner å vokse om våren. Må bare sørge for å merke dem godt. Plantet noen Fylte hvitveis der i fjor og de hadde formert seg bra allerede i år. Det ble ingen blomstring i år, men det er ikke plantene sin skyld. De stod litt utsatt til da vi hadde fliskutter her i våres og ble tråkket i stykker :-( Før det hadde de nok 8-10 knopper.
Anemone Nemorosa Green Fingers
Anemone Nemorosa Monstrosa B
Anemone Nemorosa Blue Eyes
Anemone Nemorosa Green Crown
Anemone Nemorosa Monstrosa A
Selv om været fortsatt er begredelig, er det en trøst når noen av hagens skatter, blomstrer for første gang :-) I dag hadde både Cypripedium Reginae og en Magnolia jeg kjøpte som frøplante på et vårtreff for noen år siden, åpnet blomstene. 2 blomster på hver av dem :-)
Jeg har for lengst mistet lappen på Magnoliaen. Etter 2 flyttinger, er det vel ikke annet å vente. Blomsten ligner mistenkelig på en M.Sieboldii, men jeg trodde faktisk ikke det var den. Det jeg husker at selgeren og Jonny sa, var at den skulle være av de mest herdige magnoliaene som finnes. Fram til noen evt. sier noe annet sier jeg at det er M.Sieboldii ;-)
Cypripediumen kjøpte jeg på Liseberg i fjor våres. Ett flott minne fra en flott helg sammen med Silja. Den kommer med 2 blomsterskudd i år + ett mindre skudd, uten blomst. Kanskje får jeg 3 blomster til neste år :-)
En annen skatt, som har blomstret godt i år er Rhododendron Luteum. Den fikk jeg som liten frøplante fra Svein Erik for noen år siden. Gubben og jeg var hos Britt Åse og hentet en haug med små Rhododendron for 3-4 år siden. Alle fra Svein Eriks gavmilde utdeling av sitt overskudd. Flere av plantene lever ennå, til tross for at de har vært med på flyttelasset. Denne er vel den eneste som har blomstret så langt. Nydelige sitrongule blomster, som lyser godt opp i bedet.
Paeonia Tenuifolia, eller dillpeonen, stammer fra et bytte jeg gjorde med Oddvar for 2-3 år siden. Den hadde en liten, forkløplet blomst i fjor. Først stod den i kasse i fjor vinter. Ble så plantet her, for så å bli flyttet igjen utpå sommeren, fordi den ble kvalt på første plassen. Til tross for dette kom den i år med en perfekt blomst.
Geranium Himalayense Plenum, fikk jeg av Sigrid, da vi var innom på en kaffekopp, etter at vi hadde hentet drivhuset mitt i fjor våres. Jeg må tilstå at jeg ikke satte meg veldig inn i hvordan de forskjellige Geraniumene jeg fikk, skulle se ut. Overraskelsen ble derfor stor da jeg fant denne lekre blomsten i staudebedet for noen dager siden. Min første fylte Geranium :-)
Meconopsis Punicea stammer fra forumstreffet i Egersund. Jeg mistenker at dette er en “Magnarplante”, men jeg er slett ikke sikker. Jeg er i hvert fall glad jeg fikk rasket den til meg ;-) 2-3 nye knopper er på vei. Jeg tror det var denne som var vist i innslaget på Grønn glede, fra botanisk hage i Tromsø. Der kalte de den “Silkevalmue”.
Darmera Peltata fikk jeg av Torunn i fjor. Hun kom på besøk med 3 store knoller i fjor sommer. 1 er plassert i Hostabedet, antakelig alt for tørt, men den lever. De 2 andre står i “ventebedet”, i påvente av at jeg skal bli ferdig med dammen og sumpområdet. Til tross for litt dårlig stell, belønnet den ene meg med en vakker blomsterstilk tidligere i våres.
Lewisiaen har ingen spesiell historie. Den ble kjøpt på et lokalt hagesenter i fjor og plassert i en fjellsprekk i fjellhagen. Den overdådige blomstringen, kombinert med strålene fra kveldssola gir meg en deilig sommerfølelse.
Jeg synes det er morsomt med planter som har en historie, som jeg har fått eller byttet til meg fra hagevenner, rundt om i det ganske land. Det begynner å bli mange slike planter i hagen min etterhvert. Noen har jeg glemt hvor kom fra, mens andre for alltid vil være et minne om en person, eller en hendelse i forbindelse meg hagegalskapen. En stor takk til alle snille og hyggelige hagevenner, som deler av sitt overskudd og er kilde til lærdom og inspirasjon. For en ting er helt sikkert; Jeg har fortsatt masse igjen å lære :-)
Jeg tror vi er inne i regntiden. Etter øsende regn hele fredag og regnbyger hele lørdag, var det endelig oppholdsvær i formiddag. Drøyt 30 mm er vel ei god rotbølyte, så nå er det nok for en stund.
Dagen ble brukt til å fortsette med planting av Hosta nedover veien. 30 planter var på plass fra forrige økt. I dag fikk jeg ned 45 planter til og kom omtrent så langt som jeg har tenkt meg, i første omgang. Det er mange meter, så det er nok ikke så godt å få noe inntrykk fra et lite bilde. Men jeg tror dette blir veldig bra, om jeg får skryte litt ;-)
Nå skal jeg fylle på med jord og hestemøkk fra der gresset slutter, på venstre side og fortsette ett stykke nedover på den siden. Det foreligger noen planer som involverer bruk av gravemaskin i området innenfor veikanten, så der er det nok best å vente med plantingen. Jeg planter så langt jeg kan, så får heller resten av plantene pottes opp, i påvente av at vi blir ferdige med å rydde området nedenfor.
Da jeg var ferdig med denne økta tittet endelig solen fram. Jeg gikk inn og laget middag og etter middag var det på høy tid med en plenklipp. Jeg rakk å bli ferdig med kanskje 1/3 av plenen før det bøttet ned igjen. :-( Da gikk jeg i drivhuset og furtet ;-) Sola tittet fram igjen, men for litt siden kom det nok ei skur, mens sola fortsatt skinte.
Ser du at regnbuen slutter rett bak trærne? Da jeg stod på vaskerommet sluttet den faktisk i Hostabedet, men når jeg kom ut flyttet den seg bak trærne.
I morgen er den store dagen hvor jeg, sammen med Ragnhild skal ha salgsstand i Sandefjord sentrum og selge egenproduserte planter. Jeg har i hele vår, produsert tomat- og agurkplanter, stiklinger av Brugmansia, Cobaea, Asarina, Blodbeger, Eucomis og noen få kasser med div. stauder. Totalt ble det ca. 20 kasser med planter, som forhåpentligvis blir solgt under Blomsterdagen i morgen.
Bildene over er tatt med halvannen ukes mellomrom. Tilveksten har vært god på de dagene, det er det ingen tvil om :-)
I ettermiddag lånte jeg varebil på jobben. Lastet den full av plantekasser og kjørte til byen. Heldigvis har søster og svoger stor hage i sentrum, så nå står en del kasser i hagen hos dem, slik at det er raskt å hente i morgen tidlig. I varebilen står resten av plantekassene, bord, stoler og telt klart til å losses og danderes kl. 09.00 i morgen tidlig. Prisliste og litt planteinfo og bilder ligger klart på skriveren. Værmeldingen lover sol og fint vær, men ikke så skrekkelig varmt. Med andre oor, en fin dag for folk til å ta en bytur og ikke så varmt at de heller reiser på stranda.
Bilen ble stappfull, men det ble ikke mer igjen enn at jeg får det med i personbilen i morgen tidlig. Litt triksing med biler og alt faller på plass ;-)
Må tilstå at jeg er litt spent på dette her. Har aldri hatt salgsstand med egne planter før og har nok litt prestasjonsangst ;-)
Etter å ha fått ut alle kasser og brett, ble det særdeles romslig i drivhuset. Nå kan jeg endelig begynne å konsentrere meg om å prikle ut staudespirer, lage barnehagebed rundt drivhuset og potte om alle frøplantene av Brugmansia, slik at de kan komme ut i frisk luft. Ser at en del av dem sliter der inne nå, når det er sol og varme dager. De henger godt med bladene når det går opp mot 40 grader i drivhuset. Bare jeg får dem i større potter skal de få komme ut. Det er meningsløst å sette ut halvmeterhøye planter i 1 liters potter. De vil blåse overende ved første vindpust ;-\