mandag 28. juni 2010

Noen få dåpsbilder

Søndagens hovedrolle hadde selvsagt Amalie

jentene mine

Merethe, Camilla og Amalie. Jentene mine samlet på ett brett :-)

4 generasjoner

4 generasjoner

Vel overstått barnedåp og jeg er sliten

Da var den store barnedåpen vel gjennomført. Amalie ble døpt og alle gjestene ble gode og mette. 17 mennesker til koldtbord og nærmere 30 til kaffe krever litt innsats. Siste uka har det gått i ett med forberedelser. Skuring av hus, handling, henting av møbler,vanne i drivhuset, mer skuring, pynte border, lage mat, vanne i drivhuset, pynte fat, bake kaker, vanne i drivhuset, stryke dåpskjole og skjorter. Ungdommene har selvsagt hjulpet til selv også, men det er rart med det. Når man skal ha slikt hjemme i eget hus, med "fremmede" (svigersønnens familie) på besøk for første gang, får man litt prestasjonsangst og vil gjerne ha kontroll på hva som blir gjort og at alt blir gjort skikkelig ;-) Det var egentlig godt å komme på jobb og slappe av litt i dag ;-)

Dåpsbarnet oppførte seg eksemplarisk. Knapt en lyd fra henne hele dagen, der hun vandret fra arm til arm rundt kaffebordet. Været var en smule truende på formiddagen og jeg må tilstå at jeg hadde nervene litt i spenn, med tanke på at vi skulle ha kaffe og kaker utendørs på ettermiddagen. 30 mennesker inne i vår stue ville blitt en utfordring å få plassert :-\ Heldigvis kom sola utover ettermiddagen. Sammen med en liten vind, som gjorde at det var behagelig å sitte i sola, selv i bunad.

I dag reiser de siste gjestene hjem. Kun Amalie og Camilla som blir igjen i 2 uker til. Nå blir det restemat på oss i ei uke er jeg redd, men det gjør jo at jeg slipper lage mat og kan bruke tiden på å kose meg med Amalie, pusle i og rundt drivhuset og i hagen. Har ikke engang vært noe særlig tid til å kose med den lille spinsessa etter at de kom for 1 uke siden. Siste tiden har det kun blitt vannet i potter og kat. Alle bytteplantene som har kommet i posten er bare satt i ett brett med litt vann, i påvente av bedre tid.

Jeg har ikke hatt tid til å se på bilder ennå, men skal forsøke å legge ut et par av dåpsbarnet i kveld. :-)

torsdag 24. juni 2010

Får man noen glede av stjålne planter?

Jeg slutter aldri å forundres over hva folk stjeler og graden av frekkhet enkelte oppviser. Kom akkurat over en artikkel fra BT som beskriver hvordan noen har brutt seg inn i et hagesenter på Askvik, fyllt en henger med dyre planter og kjørt avgårde, i nattens mulm og mørke. Det jer ikke forstår er hvordan noen i etterkant, kan klare å glede seg over hagens beplantning, når de VET at plantene deres er stjålet?

En ting er å knipe med seg en liten stikling eller et par frøkapsler, i forbifarten, det er det antakelig flere av oss som har gjort ;-) men å stjele verdifulle trær og busker, for så å plante dem i hagen, er laaangt over grensen for hva jeg kunne gjort. Jeg ville for alltid tenkt at "det var den og den busken jeg stjal der eller der". Uansett hvor fine plantene var, ville jeg aldri fått noen glede av dem.

Nå er det jo selvsagt mulig at tyven(e) er "anleggsgartnere" som har fått i oppdrag å kjøpe inn og beplante for en kunde og som har sett sitt snitt til å tjene noen kroner ekstra ved å stjele plantene, for så å kreve betaling fra kunden for dem i etterkant. Fy f.... så forbannet jeg hadde blitt, hvis jeg oppdaget at firmaet jeg hadde leid inn for å plante til for meg, plantet stjålne planter i hagen min :-(

Dette er jo ikke første gangen at planter og potter blir stjålet. Ferdigplantede krukker forsvinner fra folks trapper, hele hekker blir spadd opp i løpet av natta og nyplantede busker blir bare løftet i "luggen" og forsvinner over natta. Her på jobben ble det pyntet opp med en del ny beplantning i fjor. Bl.a. noen kuletuja er sporløst borte. De forsvant nærmest en etter en. Antakelig er det noen som har tatt med seg en eller 2 av gangen, når de har gått forbi.

Det er vel bare å innse, at frekkheten overgår det meste hos enkelte mennesker. Men jeg tror allikevel aldri jeg kommer til å forstå tankegangen til slike individer.

tirsdag 22. juni 2010

Prosjekt drivhusområde og andre pågående prosjekter.

Sa jeg at jeg skulle begrense antall prosjekter i år? Vel, det er ikke alltid like lett å begrense seg ;-) Så langt har jeg godt i gang med "Prosjekt veikant" og "Prosjekt skrenten". "Prosjekt hagedam" som ble påbegynt i fjor, ligger fortsatt litt på is, men det kommer, det kommer. ;-)

Nå ser det ut for at "prosjekt drivhusområde" blir igangsatt i sommer og kanskje også "prosjekt woodland". De to sistnevnte takket være at gubben av og til får ånden over seg og vil ha dekket behovet for å leke med litt store maskiner igjen ;-) Jeg griper begjærlig fatt i alle tråder som kan avhjelpe en del tunge oppgaver og er overlykkelig når han begynner å snakke om digre lastebillass med matjord, paller med beleggningsstein og store gravemaskiner til å flytte på stein og trær.

Selv om drivhus og uthusområdet ligger litt unna hus og hage forøvrig, er det jo trivelig å ha det litt pent og praktisk rundt veggene der nede også. Foreløpig er planen som følger:

Her i sydveggen på uthuset tenker vi å legge beleggningsstein og lage en liten uteplass. Det ene møbelsettet vi i dag har oppe ved huset, flyttes ned hit, slik at vi, med god samvittighet kan gå til innkjøp av noen nye møbler til "formiddagsplassen". I tillegg skal det vel bli plass til noen potter med Fuchsia og Brugmansia tenker jeg :-) Det meste av isolasjonen blir nok brukt når vannledningen skal legges inn til drivhuset. Vi får neppe til helårsvann, siden det stedvis er veldig grunt ned til fjell, men sommervann er bedre enn ikke noe vann, slik det er i dag. Ganske klønete med meter på meter med slange fra garasjen, rundt huset og ned over fjellet. Om vinteren fyller jeg de 2 tønnene med vann og setter i drivhuset. Det fungerte helt greit i vinter. Er jo ikke mye vann som skal til i de kaldeste månedene av året.

Dette er nordsiden av uthuset. Langs fjellet, der sola skinner, vil det etterhvert komme en trapp, slik at det blir enklere å komme seg fra huset og ned. Fjellhagen ligger på toppen her. Grulsagt sti langs husveggen og "barnehage" i resten av området. Siden det er nesten nordvendt er det her det er minst sol og dermed best egnet for små frøplanter som skal stå og vokse seg til. Tror det blir pallekarmer o.l. som blir løsningen her.
Nå er området sprøytet med roundup og er snart klart for et jordlass.




Og barnehage trenger jeg virkelig. Her er det som er priklet så langt i år. Noe skal jeg selvsagt ha selv, i egen hage, mens resten skal få stå og vokse seg til og forhåpentligvis bli fine salgsplanter om ett år eller 2. Materialene er de som ble brukt til forskalling av drivhusgulvet. Disse tenker jeg blir gjenbrukt til karmer i barnehagen.










Tatt fra samme sted. Jeg har bare snudd meg mot høyre. Her skal det også fylles på med et jordlass og plantes til. Jeg fabler litt om å få til "Knattens hengende have" oppover fjellsida. Jeg ser for meg dekkende, tørketålende stauder, som kan klore seg fast på de små hyllene og velte utover kanten. De små trærne som klorer seg fast der nå, må selvsagt fjernes, før de vokser seg for store. Potter med Fuchsia og Brugmansia på noen av de flate hyllene lenger ned og diverse større stauder og busker nederst.






Samme sted, bare tatt fra andre enden av drivhuset. Zeico er med som inspektør ;-)
De rette fjellsidene her nede skyldes at det, i sin tid, har vært et steinbrudd her.














"Baksiden" av drivhuset. Her har jeg foreløpig gravd ned en del av pottene med årets Brugmansia frøplanter. Litt usikker ennå, på hva jeg skal gjøre her. Foreløpig tror jeg det forblir en gruslagt plass hvor jeg kan lagre kasser og diverse, samt grave noen av pottene delvis ned i grusen. Det hjelper litt, slik at de store plantene ikke velter så lett i vinden. Samtidig er det fhv. lunt her og det er jo en fordel for store planter, med store blader og godt vindfang.
Helt innerst, utenfor venstre bildekant, har jeg så smått begynt på en komposthaug.


I tillegg til alt dette snakker vi seriøst om å lage treplatting nedenfor terrassen på vestsiden av huset. Her er det i dag ei diger furu og en "skabbete" plen, som går over i fjellhagen på sydsiden. Jeg tror det kan bli en veldig fin overgang mellom hus og natur, hvis vi lar plattingen følge fjellet og bygger oss rund furua. Gjør vi dette vil vi også kunne få til en OK trapp el.l. ned langs terrassen til plenen på nordsiden av huset og et par små trinn opp til der det skal bli sti, forbi den lille dammen.
Hvor mange prosjekter ble dette tilsammen..... 7 eller noe slikt ;-) Det mangler ikke på planer, men du så kort tiden er.

Nå blir det stillstand på hagefronten i noen dager. Søndag er det barnedåp i heimen, så de nærmeste dagene vil gå med til å få huset i presentabel stand før innrykk av Christers familie på fredag og tillaging av koldtbord og kaker til den store dagen. Den lille familien kom hjem i går kveld. Amale har virkelig vokst på de få ukene siden de var her sist :-)

fredag 18. juni 2010

Det ble visst ingen kattunge på oss

Etter at pus var på vift, mens vi var på ferie ved påsketider, har jeg egentlig gledet meg litt til å få kattunger i hus. Vi hadde bestemt oss for å beholde 1 selv.

I går morges var fødselen i gang. Førstemann kom med hale og et bakbein først. Det tok litt tid og den ble sittende med hodet i åpningen en stund, før hun klarte å trykke den ut, DØD. Jeg lot den ligge til etterbyrden kom. Når hun hadde vasket den døde ungen og spist opp morkake og navlestreng, mistet hun interessen for ungen. Tydelig at hun forstod at det ikke var noe å bruke mer tid på. Da fjernet jeg den.

Jeg måtte på jobb i noen timer, men reiste hjem igjen i 12-tiden. Bombesikker på at det var kommet flere unger. Men neida, det kom ingen flere. Ei heller kom det noen flere utover ettermiddagen og kvelden. Jeg synes fortsatt hun er rund, men hun har ikke rier og virker rolig, om enn ekstremt kjælen og kanskje litt ekstra trøtt. Hun sover, spiser, maler og biter når hun ikke får nok kos. Helt normalt med andre ord ;-)

Ringte for sikkerhets skyld dyrlegen i morges. Han mente det var uproblematisk å se det an til over helga. Så vi avtalte at jeg skulle ringe på mandag, hvis jeg fortsatt var i tvil, eller tilstanden forandret seg i løpet av helga. HVIS det viser seg at det er fler, som ikke kommer ut naturlig, blir det operasjon. Heldigvis kan de da sterilisere henne samtidig. Det lå uansett i planen i løpet av kort tid. Gidder ikke flere slike "P-pilleuhell" ;-)

torsdag 17. juni 2010

Spennende pakke med Anemone Nemorosa

I dag fikk jeg pakke i posten fra Michael i Finland. Små fine røtter av 5 forskjellige Anemone Nemorosa. Michael har vært snill og latt meg låne bildene hans til ett blogginnlegg. Han har flere bilder her, av både Anemoner og Hepatica. Det var mye mer her jeg hadde lyst på, men for en gangs skyld klarte jeg å begrense meg ;-)

Det er vel ikke sikkert jeg kan regne med blomster allerede neste vår, men det er lov å håpe. Det vokser hvitveis over alt rundt her, så det bør i hvert fall være jord de trives med. Tenkte å plante dem i Hostabedet. Der vil de komme godt fram, før Hostaene begynner å vokse om våren. Må bare sørge for å merke dem godt. Plantet noen Fylte hvitveis der i fjor og de hadde formert seg bra allerede i år. Det ble ingen blomstring i år, men det er ikke plantene sin skyld. De stod litt utsatt til da vi hadde fliskutter her i våres og ble tråkket i stykker :-( Før det hadde de nok 8-10 knopper.

Anemone Nemorosa Green Fingers

anemone_nemorosa_green_fingers

Anemone Nemorosa Monstrosa B

anemone_nemorosa_monstrosa_b

Anemone Nemorosa Blue Eyes

anemone_nemorosa_blue_eyes

Anemone Nemorosa Green Crown

anemone_nemorosa_green_crown

Anemone Nemorosa Monstrosa A

anemone_nemorosa_monstrosa_a

mandag 14. juni 2010

Noen skatter som blomstrer nå.

Selv om været fortsatt er begredelig, er det en trøst når noen av hagens skatter, blomstrer for første gang :-) I dag hadde både Cypripedium Reginae og en Magnolia jeg kjøpte som frøplante på et vårtreff for noen år siden, åpnet blomstene. 2 blomster på hver av dem :-)

magnolia_sieboldii cypripedium_reginae

Jeg har for lengst mistet lappen på Magnoliaen. Etter 2 flyttinger, er det vel ikke annet å vente. Blomsten ligner mistenkelig på en M.Sieboldii, men jeg trodde faktisk ikke det var den. Det jeg husker at selgeren og Jonny sa, var at den skulle være av de mest herdige magnoliaene som finnes. Fram til noen evt. sier noe annet sier jeg at det er M.Sieboldii ;-)

Cypripediumen kjøpte jeg på Liseberg i fjor våres. Ett flott minne fra en flott helg sammen med Silja. Den kommer med 2 blomsterskudd i år + ett mindre skudd, uten blomst. Kanskje får jeg 3 blomster til neste år :-)

En annen skatt, som har blomstret godt i år er Rhododendron Luteum. Den fikk jeg som liten frøplante fra Svein Erik for noen år siden. Gubben og jeg var hos Britt Åse og hentet en haug med små Rhododendron for 3-4 år siden. Alle fra Svein Eriks gavmilde utdeling av sitt overskudd. Flere av plantene lever ennå, til tross for at de har vært med på flyttelasset. Denne er vel den eneste som har blomstret så langt. Nydelige sitrongule blomster, som lyser godt opp i bedet.

rhrododendron_lutheum paeonia_tenuifolia

Paeonia Tenuifolia, eller dillpeonen, stammer fra et bytte jeg gjorde med Oddvar for 2-3 år siden. Den hadde en liten, forkløplet blomst i fjor. Først stod den i kasse i fjor vinter. Ble så plantet her, for så å bli flyttet igjen utpå sommeren, fordi den ble kvalt på første plassen. Til tross for dette kom den i år med en perfekt blomst.

Geranium Himalayense Plenum, fikk jeg av Sigrid, da vi var innom på en kaffekopp, etter at vi hadde hentet drivhuset mitt i fjor våres. Jeg må tilstå at jeg ikke satte meg veldig inn i hvordan de forskjellige Geraniumene jeg fikk, skulle se ut. Overraskelsen ble derfor stor da jeg fant denne lekre blomsten i staudebedet for noen dager siden. Min første fylte Geranium :-)

geranium_himalayense_plenum meconopsis_punicea

Meconopsis Punicea stammer fra forumstreffet i Egersund. Jeg mistenker at dette er en “Magnarplante”, men jeg er slett ikke sikker. Jeg er i hvert fall glad jeg fikk rasket den til meg ;-) 2-3 nye knopper er på vei. Jeg tror det var denne som var vist i innslaget på Grønn glede, fra botanisk hage i Tromsø. Der kalte de den “Silkevalmue”.

Darmera Peltata fikk jeg av Torunn i fjor. Hun kom på besøk med 3 store knoller i fjor sommer. 1 er plassert i Hostabedet, antakelig alt for tørt, men den lever. De 2 andre står i “ventebedet”, i påvente av at jeg skal bli ferdig med dammen og sumpområdet. Til tross for litt dårlig stell, belønnet den ene meg med en vakker blomsterstilk tidligere i våres.

darmera_peltata lewisia_orange

Lewisiaen har ingen spesiell historie. Den ble kjøpt på et lokalt hagesenter i fjor og plassert i en fjellsprekk i fjellhagen. Den overdådige blomstringen, kombinert med strålene fra kveldssola gir meg en deilig sommerfølelse.

Jeg synes det er morsomt med planter som har en historie, som jeg har fått eller byttet til meg fra hagevenner, rundt om i det ganske land. Det begynner å bli mange slike planter i hagen min etterhvert. Noen har jeg glemt hvor kom fra, mens andre for alltid vil være et minne om en person, eller en hendelse i forbindelse meg hagegalskapen. En stor takk til alle snille og hyggelige hagevenner, som deler av sitt overskudd og er kilde til lærdom og inspirasjon. For en ting er helt sikkert; Jeg har fortsatt masse igjen å lære :-)

søndag 13. juni 2010

Prosjekt veikant fortsetter i regntiden

Jeg tror vi er inne i regntiden. Etter øsende regn hele fredag og regnbyger hele lørdag, var det endelig oppholdsvær i formiddag. Drøyt 30 mm er vel ei god rotbølyte, så nå er det nok for en stund.

Dagen ble brukt til å fortsette med planting av Hosta nedover veien. 30 planter var på plass fra forrige økt. I dag fikk jeg ned 45 planter til og kom omtrent så langt som jeg har tenkt meg, i første omgang. Det er mange meter, så det er nok ikke så godt å få noe inntrykk fra et lite bilde. Men jeg tror dette blir veldig bra, om jeg får skryte litt ;-)

prosjekt veikant2

Nå skal jeg fylle på med jord og hestemøkk fra der gresset slutter, på venstre side og fortsette ett stykke nedover på den siden. Det foreligger noen planer som involverer bruk av gravemaskin i området innenfor veikanten, så der er det nok best å vente med plantingen. Jeg planter så langt jeg kan, så får heller resten av plantene pottes opp, i påvente av at vi blir ferdige med å rydde området nedenfor.

Da jeg var ferdig med denne økta tittet endelig solen fram. Jeg gikk inn og laget middag og etter middag var det på høy tid med en plenklipp. Jeg rakk å bli ferdig med kanskje 1/3 av plenen før det bøttet ned igjen. :-( Da gikk jeg i drivhuset og furtet ;-) Sola tittet fram igjen, men for litt siden kom det nok ei skur, mens sola fortsatt skinte.

regnbue2 regnbue

Ser du at regnbuen slutter rett bak trærne? Da jeg stod på vaskerommet sluttet den faktisk i Hostabedet, men når jeg kom ut flyttet den seg bak trærne.

tirsdag 8. juni 2010

Det blomstrer i fjellhagen

Jeg tør påstå at fjellhagen, uten tvil, er det området av hagen som er flottest på våren og forsommeren. Den er ett syn når alle tuene med Saxifraga, nålephlox og nellik står i full blomst. I venstre bildekant, under den rosa tua på fjellhylla, sees området som skal bli en liten dam. Håper å få dette til i løpet av sommeren.

Mye av plantene var her da vi flyttet inn i fjor. Jeg har flyttet litt og spylt fjellet for mose og har begynt å jobbe meg oppover i bakkant av steinene som ligger løse bak den store hvite tua. Til venstre for furua på toppen har jeg begynt på et grusbed, som foreløpig inneholder en del "nærsyntplanter" som ble anskaffet i fjor. Planen er å utvide dette videre innover på toppen av fjellet.

Jeg er spesiellt glad i tuene med Saxifraga arendsii. De vokser raskt og blomstrer overdådig hver vår. Disse røde/rosa variantene er mørk røde når de åpner seg og blekner til lys rosa etterhvert. Se bare på dette:


Generellt merker jeg at Saxifraga nok kan bli nok et samleobjekt for min del. Akkurat som om jeg ikke har nok diller fra før av ;-) Noen sorter stod her fra før av og en del nye kjøpte jeg i fjor. Nøysomme og vakre planter. Mange gode bunndekkere og mange av dem blomstrer lenge utover sommeren.

Her er en favoritt til.
Saxifraga x Urbium begynner å blomstre i mai/juni og holder det gående i mange uker. Flott bunndekker som ikke slipper igjennom stort av ugras.

Saxifraga cotyledon Pyramidilis, stod her fra før av. Godt inneklemt under noen andre planter. Rosettene ble flyttet i fjor og ser ut til å trives godt i fjellsprekken der de ble plantet.

Saxifraga granulata flore plena, kjøpte jeg hos Bibbi i fjor. Den har spredd seg godt allerede og virker enkel å dele. Ser ut til at det dannes små knoller som lett løsner og kan plantes for seg selv.

Saxifraga geranoides, danner store tepper med grønt og blomstrer med mengder av hvite blomster nå i beg. av juni. Denne kan jeg flytte store tepper av, som jeg bare trykker fast på nytt voksested og legger på litt jord på toppen. Etablerer seg raskt på nytt sted.

Saxifraga cotyledon "Southside seedling". Nyanskaffelse fra i fjor. Liten plante med en enorm blomsterstand. I år kommer den med minst 5 slike blomsterstander og jeg gleder meg som en unge til den begynner å blomstre. Blomstene står i flere uker.

Saxifraga Paniculata Minima, også en nyanskaffelse fra 2009. Bitte små rosetter og hvite blomster. Denne blir snart kvalt av S.Arendsii og må nok flyttes opp i grusbedet, hvor den får litt bedre plass, sammen med andre av samme størrelse.

En utfordring med en slik fjellhage, som ligger nærmest rett på blanke fjellet, er ugras som etablerer i de store tuene. Noen steder burde jeg nok ha plukket tuene fra hverandre for å få fjernet ugrasset, men problemet er at det i dag er alle røttene som holder jorda på plass på fjellet. Flere steder er det bare små groper i fjellet hvor plantene i sin tid er satt ned. Med tiden har de krøpet utover og samtidig gitt feste for jord og humus som har kommet nedover fjellet. Dette har bygget seg opp til et jordlag, hvor plantene i dag vokser. Foreløpig luker jeg som best jeg kan, uten å demontere plantene for mye. Noen steder må jeg antakelig ta ibruk roundup på noen store grasstuster, men ellers får jeg forsøke å utarme ugraset med iherdig luking.

mandag 7. juni 2010

Travelt, litt slitsomt men også morsomt

Helga har som vanlig, forsvunnet nærmest før den begynte.
Lørdag var jeg oppe og i gang kl. 07.00. Kjørte til byen kl. 08.00, med resten av plantekassene, vekslepenger og kaffe. Rett over kl. 09.00 var alt behørig plassert i parken. Ragnhild kom, som avtalt, med sine Fuchsia og vi var klare for innrykk. Arrangementet skulle åpne/begynne kl. 10.00, men folk flest har ikke fått i seg morgenkaffen så tidlig på en lørdag. Først etter 11 begynte det å fylle seg opp med litt folk.

Her kommer det bilde i kveld ;-)

Salget gikk litt i bølger og av og til skulle jeg gjerne hatt litt hjelp. Men de fleste var heldigvis tålmodige i godværet :-) Innen dagen var over hadde jeg 12-13 helt tomme plantekasser og god plass i flere av de andre. Alle agurkene og de aller fleste tomatene forsvant, mens stiklinger av engletrompet var det liten interesse for. Tror ikke folk vet hva det er og de har vanskelig for å tro meg når jeg forteller at en liten stikling kan bli en plante på 1-2 meter i løpet av noen sommeruker. De litt større plantene forsvant, mens de små stiklingene måtte få bli med hjem igjen. Kjekt å vite til en annen gang. Da skal jeg heller forsøke å ha med mer "ferdige" planter.

I går var jeg litt "utladet" tror jeg. Pus vekket meg kl. 07.30 og da stod jeg like godt opp. Tok med kaffen ut i morgensola. Deilig å ha en stille stund med kun småfuglenes kvitring i ørene. Satt lenge og bare gledet meg over naturens lyder og inntrykk.
Dagen gikk med til litt lett luking og planting av staudene jeg fikk fra planteliste.net for noen dager siden. Mye snadder for en staudefreak her gitt ;-)

Helgen ble avsluttet med MC-tur til Helgeroa. Hamburger til middag og softis til dessert, på brygga i Helgeroa. Faktisk min første tur som MC-rype i år. Det har vært så kaldt at det ikke her fristet meg. Gubben har måttet kjøre alene, fram til i går. Nå bør jeg nok få noen turer "på baken" innen vi skal til Tyskland i juli. Det blir noen timer bakfpå gjennom Danmark og kjørekomforten er ikke den aller beste på disse gamle syklene :-\ Det går hardt utover stumpen etter noen timer.

fredag 4. juni 2010

Alt klart for å være torgkjærring

I morgen er den store dagen hvor jeg, sammen med Ragnhild skal ha salgsstand i Sandefjord sentrum og selge egenproduserte planter. Jeg har i hele vår, produsert tomat- og agurkplanter, stiklinger av Brugmansia, Cobaea, Asarina, Blodbeger, Eucomis og noen få kasser med div. stauder. Totalt ble det ca. 20 kasser med planter, som forhåpentligvis blir solgt under Blomsterdagen i morgen.

2010-05-23 20-45-55 - IMG_1701 2010-05-31 22-20-49 - IMG_1749

Bildene over er tatt med halvannen ukes mellomrom. Tilveksten har vært god på de dagene, det er det ingen tvil om :-)

I ettermiddag lånte jeg varebil på jobben. Lastet den full av plantekasser og kjørte til byen. Heldigvis har søster og svoger stor hage i sentrum, så nå står en del kasser i hagen hos dem, slik at det er raskt å hente i morgen tidlig. I varebilen står resten av plantekassene, bord, stoler og telt klart til å losses og danderes kl. 09.00 i morgen tidlig. Prisliste og litt planteinfo og bilder ligger klart på skriveren. Værmeldingen lover sol og fint vær, men ikke så skrekkelig varmt. Med andre oor, en fin dag for folk til å ta en bytur og ikke så varmt at de heller reiser på stranda.

2010-06-04 17-21-20 - IMG_1786 2010-06-04 17-21-00 - IMG_1785

Bilen ble stappfull, men det ble ikke mer igjen enn at jeg får det med i personbilen i morgen tidlig. Litt triksing med biler og alt faller på plass ;-)

Må tilstå at jeg er litt spent på dette her. Har aldri hatt salgsstand med egne planter før og har nok litt prestasjonsangst ;-) 

Etter å ha fått ut alle kasser og brett, ble det særdeles romslig i drivhuset. Nå kan jeg endelig begynne å konsentrere meg om å prikle ut staudespirer, lage barnehagebed rundt drivhuset og potte om alle frøplantene av Brugmansia, slik at de kan komme ut i frisk luft. Ser at en del av dem sliter der inne nå, når det er sol og varme dager. De henger godt med bladene når det går opp mot 40 grader i drivhuset. Bare jeg får dem i større potter skal de få komme ut. Det er meningsløst å sette ut halvmeterhøye planter i 1 liters potter. De vil blåse overende ved første vindpust ;-\

onsdag 2. juni 2010

Chiastophyllum oppositifolium - ny overraskelse i hagen.

Jeg trodde jeg hadde funnet og i stor grad identifisert, alle plantene i hagen på Knatten i fjor, men det ser faktisk ut til at det fortsatt finnes overraskelser i kriker og kroker.



I går gikk jeg på den nedre delen av Skrenten, med krum hals. Her ble det ikke ryddet i fjor og antakelig heller ikke foregående år. Området var fullstendig overgrodd av brennesle, bringebærkratt, gravmyrt og andre mer eller mindre uvelkomne vekster, viklet inn i gamle greiner og vissent løv. Etterhvert som jeg jobbet meg oppover og bortover, dukket det opp noen tuer med noe som ikke var ugras. På ei fjellhylle i fullstendig skygge stod det flere tuer med dette:


Jeg trodde det var en Saxifraga av noe slag, men etter å ha spurt på Hagegal, fikk jeg tips om at det kunne være Chiastophyllum oppositifolium - Korssmørblad. En plante jeg aldri har hørt om eller sett tidligere.

Jeg er normalt ikke så glad i gule blomster, men på denne hylla er det nok begrenset hva som vil kunne klare seg. Minimalt med sol (egentlig ingenting tror jeg) og lite jord, gjør neppe dette til det enkleste stedet i hagen. Nå gleder jeg meg til å se den i blomst. I fjor må den ha blomstret nede i alt ugrasset, slik at jeg ikke så den.

Her er link til bilder av planten i blomst

tirsdag 1. juni 2010

Sakte med sikkert - Prosjekt veikant


Det deilige været i går inspirerte meg til å fortsette noen meter nedover veien. Totalt 30 Hostaplanter kom i bakken, før klokka fortalte meg at jeg måtte prioritere vanning i drivhuset i steden.


Det ser litt puslete ut nå, før plantene vokser seg til, men jeg tipper det vil se betraktelig bedre ut allerede om noen uker. Faren her er at de fort vil vokse seg til og dermed legge seg ut i veibanen. Jeg ser at jeg nok må flytte dem lenger ut fra asfaltkanten, men det får bli til neste år. Før det kan gjøres må det fylles på ganske mye jord i grøfta og den jorda har jeg ikke akkurat nå. Foreløpig fyller jeg på et godt lag med flis i bakkant, for å begrense tilvekst av ugras helt inntil beplantningen.

I ettermiddag tenker jeg at jeg begynner litt på andre siden. Er i hvert fall noen meter som kan begynnes på. Jeg har sprøytet veikantene lenger ned, men det har ikke virket ennå. Må nok avvente ugrassdød, før jeg kommer så veldig mye lenger.

Her er det uhyggelig mye stein, så dette blir nok en større utfordring enn det var på den siden jeg har begynt. Tror kanskjek det ender med at jeg henter en del bøtter med kompostjord og hestemøkk og fyller på, før jeg planter.