onsdag 24. juni 2009

Rolig St.Hans og lite hagerelatert gjort

Siden vi begge skulle på jobb i dag, ble St-Hans feiringen begrenset til koselig grilling i kveldssola på terrassen, bare oss, bikkja og småfuglene :) Grillet deilig mør indrefilet, bakt potet og salat, med kald pils til og lun rabarbrasuppe med krem til dessert :)

Puslet rundt med litt vanning, men gjorde ellers lite ;) Strålende sol og knapt et vindpust. Slik skal det visst fortsette i hvert fall en uke framover :) Jeg klarer ikke forstå at det er midtsommer allerede. Er egentlig fortsatt i vår-modus og vil ikke tenke på at sola allerede har snudd og at vi går "feil" vei igjen :(

I hagen vokser det fra dag til dag. Både det som står godt plantet og det som står i potter. Ja da, jeg har fortsatt en del potter som skulle vært plantet, men jeg må lage mer bed først og det krever litt planlegging. Noen bed skal ommøbleres, ting skal flyttes, torv må fjernes og det er lurt å gjøre ting i riktig rekkefølge, slik at ikke noen planter blir stående i dagesvis uten jord på beina, nå i sommervarmen.

Damprosjektet mitt har stoppet opp litt, men til uka høres det ut som gubben har planer om å få kjøpt sement og annet nødvendig materiell, slik at det kanskje kan begynne å skje noe :) Helgene har vært fullpakket en stund, men når vi kommer over denne helga, er det ikke noe på programmet på mange uker. Skal bli deilig med noen virkelige frihelger som kan vies kun til hus, hage og ellers hva som måtte falle oss inn.

Sist helg gikk med til å arrangere "hundefestival" med Sandefjord hundeklubb. Utstilling, lydighet og agility. Masse folk og bikkjer i alle størrelser. Opp i otta både lørdag og søndag. Stod for det meste i kiosken og solgte kaffe, vaffler, pølser og brus hele helga. Bortsett fra en kraftig skur på lørdag, var været upåklagelig :) Deilig med oppholdsvær når man arrangerer slikt utendørs.

mandag 15. juni 2009

På leit etter energien

En rolig helg, uten hverken russejubileum eller familieselskap, bare forsiktig rusling rundt husveggene og legevaktbesøk med gubben.

Opprinnelig plan for helgen var russefest på lørdag og familieselskap på søndag. Gubben dro til Sverige på fredag og jeg brukte fredagskvelden til festforberedelser. Lakket negler, renset smykker og planla antrekk. Når lørdagen opprant var jeg imidlertid så tom for energi, at jeg ikke orket tanken på å stæsje meg og dra på fest. Meldte dermed avbud til festen og tilbrakte dagen og kvelden med "meditering" i sola, rolig hagerusling og identifiseringsjakt på nett og staudebøker :) Selv om jeg tok det svært så rolig, klarte jeg å få pottet opp 3 kasser med stauder, som etterhvert skal ut for salg, Cordyalis Lutea, en mørk rosa primula og... husker ikke. Gul prestekragelignende blomst som blomstrer tidlig. Målet var å få plass til noe annet/mer i staudebeddet, men til tross for at jeg pottet opp 72 potter, syns det nesten ikke i bedet. Får nok bare fortsette om det skal monne noe ;)

Søndag var planen, som nevnt, familieselskap/bursdagsfeiring på Nøtterøy, men gubben kom hjem fra Sverige, med et øye så vondt at han nesten ikke hadde klart å kjøre motorsykkelen hjem. Legevakta neste. Legen skrapte ut metallspon tilsvarende "en middels lastebil" som han sa, av høyre øye og utstyrte ham med salve og sjørøverlapp. At den mannen ikke kan lære seg å bruke vernebriller når han jobber :(
Så det ble rolig hjemmesøndag i steden.
Mens vi ventet på time på legevakta var vi innom søster og hentet en del frøplanter av Løvemunn. De selvsår seg noe vanvittig hos henne. Plantet dem langs verandaen, der jeg også strødde ut en haug med frø av Løvemunn på lørdag. Forhåpentligvis blir det et fargehav utpå sommeren.

Det å sitte og bla i hagegøker og surfe på plantenavn og bilder, er ikke heldig for en svak sjel.;) I tillegg til den gryende Hostadilla, kjenner jeg nå at en Saxifraga-dille er i gryningen, de lave tuedannende dianthusene er flotte :) Takløk er spennende og.. og.. Håpløst tilfelle av "måhasyke" ;)

Formen er litt variabel om dagen. Enkelte dager kjennes det ut som om jeg kunne sovet stående og humøret er særdeles labert (og det ligner ikke meg) :( Neida, jeg er ikke syk, er nok bare litt utladet etter vinteren og vårens hendelser tror jeg. Prøver derfor å ta det LITT rolig på hjemme-/hagefronten. Ikke starte noen nye, store prosjekter og avvente litt med de tyngre jobbene. Problemet er jo bare at, selv om jeg er sliten, klarer jeg ikke å sitte på rumpa og glo i veggen ;) Dermed blir det til at jeg pusler litt rundt i bedene allikevel :) Samtidig er jeg jo ivrig etter å iverksette noen av de mange planene. HELT uvirksom klarer jeg altså ikke å være. Sitter jeg stille, blar jeg i bøker eller surfer og da oppstår det bare nye diller ;)

I går kveld pakket jeg 9 pakker med frøplanter av Brugmansia, som skal rundt i det ganske land til "fosterforeldre". Det ble 3 planter til hver og i tillegg har jeg fortsatt 10-12 planter igjen. Håper de kommer vel fram til alle og at de tåler belastningen med å bli tatt ut av pottene.

tirsdag 9. juni 2009

Lite haging og blogging

Lite tid til hage og blogg den siste uka. Rakk en tur innom Rom hagesenter på tirsdag, på tilstelningen til Hageselskapet Vestfold. Hyggelig å treffe igjen noen andre hagegale og det ble, naturligvis, med noen stauder hjem. Rakk ikke se så mye på busker og trær, men jeg freste en runde rundt bordene til Bibbis stauder, hvor jeg plukket med meg bl.a. en Trillium, en liten hosta, en saxifraga, en slyngende Acronitum, en bregne, og litt div. til fjellhagen :)

Ellers har den siste uka gått med til å gjøre huset i stand til storinnrykk i helga. Mor og stefar kom fra Halden lørdag formiddag og eldste datter med samboer hentet gubbben på Gardermoen natt til søndag. De har vært en uke i Tunisia og skal ha noen dager i Stokke, før de skal videre til Danmark en uke.

Hyggelig med familiebesøk selvfølgelig :) men det tar litt til å stelle mat til så mange og når man også skal være litt sosial, blir det lite tid til å pusle i hagen.

I går var været faktisk litt varmere igjen, så etter middag kriblet det i fingrene etter å komme ut i det grønne. Ikke de store aktivitetene, men jeg fikk ryddet litt i potter og kasser, pottet om noen flere Brugmansia og vannet en del tørste potter.

Til uka er planen å få pakket og sendt de små frøplantene av Brugmansia, som skal til "fosterforeldre" rundt om i landet. Tror det ble 10 stk. på lista, som gjerne vil ha frøplanter. :) Skal bli godt å få unna noen av dem nå. Kjenner at jeg nesten er litt lei Engletrompeter akkurat nå. Jeg har alt for mange og aner ikke hvor jeg skal plassere alle. Jeg har noen nesten over alt. Innimellom Hortensia hekken, mellom staudene, langs Potentilla hekken, langs terrassen og ennå står det 25-30 store potter igjen langs husveggen på nordsiden. får prøve å få pottet om og gjødslet dem også i løpet av uka.

Til helgen igjen er det også en del program. Russefest på lørdag.... ja, det er faktisk 25 år siden jeg var russ ;) og familieselskap med bursdagsfeiring på søndag.
Helgen deretter er det hundeutstilling, som arrangeres av Sandefjord hundeklubb. I tillegg til at vi skal stille Zeico på søndag, blir det antakelig kiosk- og parkeringsvakter, resten av helga.
Siste helga i juni er det MC-treff, som jeg har lovet å være med på (1. treff i året tåler jeg ;) ) og dermed er vi plutselig i juli :O

Nå venter jeg bare på mer sommertemperaturer. Siste uka har vært kald og sur, med nattetemperaturer ned i 5-6 grader og nordavind fra alle kanter.

tirsdag 2. juni 2009

Kort oppsummering

Helgen kan beskrives med to små ord. Fantastisk deilig :D

Bortsett fra et lite svigerinnebesøk på søndag, har hele helgen vært viet hage og terrasse liv. Med sol fra skyfri himmel, temperaturer godt opp på 20-tallet og nærmest vindstille, var det bare å iføre seg shorts og komme seg ut i frisk luft.

Resultatet av helgens hageliv er at jeg har plantet 2 kasser med Aurikler, pottet om en del flere Brugmansia, renset opp i en del kanter og utvidet 2 bed på sydsiden av huset. Barnehagen er nå blitt barhenage OG ventebed og det eksisterende bedet i sydveggen er blitt større. Her skal jeg forøvrig fjerne det aller meste som allerede vokser der og bytte ut med en del exotica. Knusktørt og steikende fra tidlig morgen til langt ut på ettermiddagen tilsier at det må være drivende for varmekrevende planter.

I tillegg har jeg fjernet alt grass/ugrass, i ei stripe på ca. 50 cm. langs resten av husveggen på sydsiden. Skal love dere at det var en varm fornøyelse i solsteika i går. Og for dere som rynker litt på nesa nå, nei da jeg skal IKKE lage bed langs den knusktørre husveggen ;) Her i solsteika er det ikke egnet for annet enn kaktus, sukkulenter og evt. exotica. Planen er å legge kantstein, fylle stripa med elvegrus/kulestein og pynte med litt potter og planter som kan passe inn. Foreløpig har jeg bare stående en haug med Brugmansia langs veggen. Slipper i hvert fall den stygge grasskanten mellom pottene nå og det blir enklere å klippe plenen skikkelig.

Neste helg blir det neppe hoe haging. De får vi huset fullt av folk. Min mor og stefar kommer for å inspisere huset og min eldste datter med samboer kommer hjem for noen dager. Blir kjempekos å få alle hjem noen dager nå. Blir alt for lenge mellom hver gang vi ser dem.